Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business Legal #Corona #Steunmaatregelen

Nieuw Vlaams Beschermings-
mechanisme

woensdag 28/10/2020
Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme

Een ondernemer die tussen 1 oktober en 18 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, zal beroep kunnen doen op het Nieuwe Vlaams Beschermingsmechanisme (NVB). Deze steun zal je kunnen aanvragen via de VLAIO-website.

De federale Coronamaatregelen werden deze week verstrengd om het stijgend aantal Coronabesmettingen af te remmen. De regels lopen tot en met 19 november 2020, met een tussentijdse evaluatie na twee weken. Deze verstrenging is nodig om ziekenhuizen te ontlasten en te voorkomen dat alle scholen moeten sluiten, de gehele economie stilvalt en al te veel mensen zouden vereenzamen door een algemene lockdown.

Overzicht van Coronasteun uitgevaardigd door VLAIO:

1. Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme

Omdat Vlaamse ondernemingen opnieuw worden geconfronteerd met een omzetdaling als gevolg van de verstrengde federale Ccoronamaatregelen, heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits, beslist om nieuwe ondersteuningsmaatregelen te nemen.

Concreet zal elke ondernemer die tussen 1 oktober en 18 november 2020 hierdoor een omzetverlies van minstens 60% lijdt, beroep kunnen doen op het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme. Ondernemingen kunnen kiezen om een aanvraag in te dienen voor de referentieperiode van 1 oktober tot 15 november 2020 óf voor de periode van 19 oktober tot 18 november 2020.  Ook cafés en restaurants die verplicht werden te sluiten komen voor deze steun in aanmerking voor de periode van sluiting.

2. Hoeveel bedraagt de steun?

De steun bedraagt 10% van de omzet exclusief btw tijdens dezelfde periode in 2019. Zelfstandigen in bijberoep krijgen 5% steun. Voor ondernemingen die nog niet gestart waren in 2019, wordt de omzetdaling vergeleken met de verwachte omzet zoals vermeld in het financieel plan.

De maximale steun bedraagt:

Bij keuze voor referentieperiode 1 oktober tot 15 november 2020:

  • € 11.250 voor ondernemingen met < 9 werknemers
  • € 22.500 voor ondernemingen met  10 werknemers of meer

Bij keuze voor referentieperiode 19 oktober tot 18 november 2020 én voor cafés en restaurants:

  •  € 7.500 voor ondernemingen met < 9 werknemers
  • € 15.000 voor ondernemingen met >10 werknemers

3. Cafés en restaurants moeten omzetdaling niet aantonen

Uitbaters van cafés en restaurants die van 19 oktober tot 18 november 2020 verplicht gesloten zijn door de Coronamaatregelen, moeten hun omzetdaling niet aantonen. Deze afwijking geldt niet voor ondernemingen waarvan de omzet in de dezelfde periode van 2019 50% of meer betrekking heeft op take away-activiteiten. Zij moeten dus wél een omzetdaling aantonen.

Ook voor de cafés en restaurants bedraagt de subsidie 10% van de omzet, exclusief btw, met een maximale subsidie van € 7.500 tot 9 werknemers en maximaal € 15.000 vanaf 10 werknemers.

4.  Wanneer aanvragen?

Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Dit zal pas vanaf eind november mogelijk zijn.

5. Het Vlaams Beschermingsmechanisme voor augustus en september

Voor omzetdaling van minimaal 60% in de maanden augustus en september 2020, kan je nog tot en met 15 november 2020 het Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen.

Op Federaal niveau kan je ook nog genieten van het overbruggingsrecht:

  • Voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, wordt het ‘Corona-overbruggingsrecht’ verdubbeld. Iemand zonder gezinslast krijgt zo € 2.583. Iemand met kinderen ten laste krijgt € 3.226.
  • Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel een belangrijk verlies lijdt, wordt het ‘Overbruggingsrecht heropstart’ verlengd.

Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Van zodra hierover meer informatie beschikbaar is, zullen wij hierover berichten.

Vind een antwoord op al uw vragen in onze FAQ over de tweede Coronagolf.

Neem contact op met één van onze adviseurs
Bert Lutin
Bert Lutin
Partner Tax & Legal Services
Tanja De Naeyer
Tanja De Naeyer
Senior Manager Tax & Legal Services