Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Buitenland

Nieuw gunstregime voor buitenlandse kaderleden

maandag 24/01/2022

De hervorming van het Belgische expatregime is een feit. Het nieuwe gunstregime voor buitenlandse kaderleden werd eind vorig jaar gestemd en trad in werking op 1 januari 2022. We lijsten kort op wat u hier zeker over moet weten.

De belangrijkste wijzigingen aan het Belgische expatregime die in de ontwerptekst stonden, namen we eerder al onder de loep. Dat ontwerp is ondertussen goedgekeurd, zonder dat er grote nieuwe zaken wijzigen. We overlopen enkele belangrijke punten.

Op wie is het nieuwe expatregime van toepassing?

Nieuwe expats sinds 1 januari 2022

Het nieuwe regime is van toepassing op werknemers die vanaf 1 januari 2022 aangeworven zijn. Zij kunnen niet meer genieten van het ‘oude’ regime.

Expats die op 1 januari 2022 nog geen 5 jaar genieten van het oude regime

Deze expats hebben onder bepaalde voorwaarden de keuze:

  • Ofwel kiezen ze voor het nieuwe regime voor de resterende periode van 5 jaar (eventueel te verlengen met 3 jaar).
  • Ofwel kiezen ze niet voor het nieuwe regime. Ze blijven dan onderworpen aan het oude regime tot 31 december 2023 zoals vermeld in de parlementaire stukken, te bevestigen door de belastingautoriteiten en op voorwaarde dat ze aan alle voorwaarden van het oude regime blijven voldoen.

Deze expats moeten uiterlijk op 31 juli 2022 hun keuze maken.

Expats die al meer dan 5 jaar onder het oude regime vallen

Deze expats kunnen niet overstappen naar het nieuwe regime. Voor hen geldt er een overgangsperiode van 2 jaar. Zij kunnen nog tot 31 december 2023 genieten van de voordelen van het oude regime, op voorwaarde dat zij aan alle voorwaarden blijven voldoen, in de praktijk verder te bevestigen door de belastingautoriteiten.

Hoe lang gelden de nieuwe voordelen?

De voordelen van het nieuwe regime gelden gedurende de opdracht in België, met een maximum 5 jaar.

Als het verblijf van de ingekomen belastingplichtige/onderzoeker in België 5 jaar overschrijdt, dan kan met 3 jaar verlengd worden voor zover dat:

  • De werkgever of vennootschap blijft behoren tot een multinationale groep; én
  • De ingekomen belastingplichtige een bezoldiging van minimaal 75.000 euro per kalenderjaar ontvangt voor de in België geleverde prestaties (niet van toepassing op onderzoekers).

En wat met vzw’s?

Bij de aankondiging van de hervorming was het nog niet zeker of ook werknemers, bedrijfsleiders en onderzoekers van een (internationale) vereniging zonder winstoogmerk (vzw) onder het nieuwe regime zouden vallen. Onder het oude regime kon dat niet.

Die twijfel is verdwenen. De aangenomen wettekst bevestigt uitdrukkelijk dat ze wel in aanmerking komen voor het nieuwe expatregime. Voorwaarde is wel dat ze rechtstreeks aangeworven worden in het buitenland door een vzw of ter beschikking worden gesteld worden van een vzw.

Verduidelijking statuut onderzoekers

De nieuwe regels verduidelijken het statuut van onderzoekers. Het gaat om:

  • elke werknemer, geen bedrijfsleider, die alleen of in groep
  • uitsluitend of hoofdzakelijk onderzoeksactiviteiten (minstens 80% van de werktijd) verricht met wetenschappelijk, fundamenteel, industrieel of technisch karakter
  • in een laboratorium of een onderneming waar één of meerdere programma’s over onderzoek en ontwikkeling lopen
  • én die in het bezit is van een kwalificerend doctor- of masterdiploma of een relevante beroepservaring van minstens 10 jaar kan aantonen.

Belangrijke timing

Ten laatste op 31 januari van elk kalenderjaar moet de werkgever of vennootschap een nominatieve lijst van alle werknemers, bedrijfsleiders en onderzoekers meedelen aan de administratie, die in de loop van het voorgaande jaar van het expatregime genoten.

De aanvraagprocedure voor het nieuw regime wordt verkort naar 3 maanden vanaf de indiensttreding in België. Bovendien moet bij de aanvraag een attest gevoegd woeden dat ondertekend is door de betrokken werknemer, bedrijfsleider of onderzoeker waarin die zijn of haar akkoord met het stelsel bevestigt.

De impact van het nieuwe belastingstelsel voor expats op de sociale zekerheid moet nog worden verduidelijkt door de RSZ.

Wenst u graag nog meer informatie, aarzel niet om contact op te nemen met onze experten. Ze beantwoorden met plezier al uw vragen.

Neem contact op met één van onze experten

Sofie De Wachter

Sofie De Wachter

Manager Tax & Legal | Business & International Tax

Contact