Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Vastgoed #Onroerend Goed #Buitenland

Verplichte aangifte woning in Frankrijk vanaf 2023

woensdag 14/06/2023
Verplichte aangifte woning in Frankrijk

Vanaf 2023 voert Frankrijk nieuwe formaliteiten in voor de eigenaars van een Frans onroerend goed. Elke eigenaar moet verplicht een melding doen van het onroerend goed dat hij of zij in Frankrijk bezit. De deadline voor deze nieuwe aangifteverplichting is 30 juni 2023.

Voor wie geldt de aangifteverplichting van vastgoed in Frankrijk?

De nieuwe aangifteverplichting geldt voor alle eigenaren van een gebouwd onroerend goed in Frankrijk. Niet-bebouwde onroerende goederen vallen buiten het toepassingsgebied van deze aangifteverplichting.

  • U moet als eigenaar de gebouwde onroerende aanmelden ongeacht of u fiscaal inwoner bent van Frankrijk.
  • Het doet niet ter zake of u een natuurlijke persoon dan wel een vennootschap bent (inclusief de zogenaamde SCI’s).
  • Ook als u het onroerend goed verhuurt en er zelf geen gebruik van maakt, moet u als eigenaar verplicht aangifte doen.
  • Rust er een vruchtgebruik op het onroerend goed, dan is het de vruchtgebruiker die de melding moet doen.
  • Als het onroerend goed in onverdeeldheid aangehouden is, dan volstaat het dat één van de eigenaren een aangifte indient. Bij meerdere aangiftes telt enkel de laatst ingediende aangifte.

Wat moet u als eigenaar van Frans vastgoed aangeven?

U moet als eigenaar niet alleen de gegevens van uw onroerend goed verstrekken, maar ook informatie over het gebruik: als hoofdverblijf, als tweede verblijf, het onroerend goed staat leeg …

Verhuurt u het onroerend goed, dan moet u de identiteit van de huurder vermelden in de aangifte. Deze verplichting geldt niet bij seizoensverhuur. Het is niet nodig de identiteit van alle tijdelijke huurders te melden.

Wanneer en hoe moet u de aangifte indienen?

U moet de aangifte voor de eerste maal indienen uiterlijk op 30 juni 2023 via een online account bij de Franse belastingdienst.

Telkens de bestemming of de gebruiker van het onroerend goed wijzigt, moet u uiterlijk op 30 juni een nieuwe aangifte indienen. Als er geen wijzigingen plaatsvonden, hoeft u de aangifte niet elk jaar te herhalen.

Respecteer de deadline van 30 juni, want op het niet tijdig indienen van de aangifte staat een boete van 150 euro per woning.

Belasting op tweede verblijf in Frankrijk

Met deze nieuwe aangifteverplichting voor eigenaren van Frans onroerend goed wenst de Franse administratie de transparantie te verhogen. Die is vooral van belang met het oog op het heffen van de zogenaamde ‘taxe d’habitation’. Sinds 1 januari 2023 geldt deze belasting niet langer voor woningen die dienst doen als hoofdverblijfplaats. Ze geldt wel voor tweede verblijven en op leegstaande panden. Door aan te geven wie het onroerend goed gebruikt en voor welke doeleinden krijgt de Franse administratie een beter zicht op wie deze belasting verschuldigd is.

Hebt u hier nog vragen over? Onze vastgoedspecialisten helpen u graag verder.

Neem contact op met één van onze experten

Maarten Hurtecant

Maarten Hurtecant

Associate Tax & Legal Services

Contact
Dimitri Lemeire

Dimitri Lemaire

Director Tax & Legal Services

Contact