Overslaan en naar de inhoud gaan
#Transfer Pricing #Documentatieplicht #Belastingen #Wetgeving

Boeteschalen vastgelegd voor de niet-naleving van de transfer pricing documentatieplicht

donderdag 30/08/2018
Fines

Vanaf aanslagjaar 2017, meer bepaald sinds de inwerkingtreding van de verplichte transfer pricing documentatieplicht, werd onmiddellijk opgenomen dat er vanaf een tweede overtreding waarbij men niet voldoet aan de transfer pricing verplichtingen een boete kan opgelegd worden gaande  van 1.250 EUR tot 25.000 EUR (Artikel 445, §3 Wetboek Inkomstenbelastingen 1992). De schalen van de administratieve geldboeten en hun toepassingsmodaliteiten dienden echter nog bij Koninklijk Besluit te worden vastgelegd. Het Koninklijk Besluit hieromtrent werd recentelijk op 9 juli 2018 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

De maximale boetegrenzen die kunnen worden opgelegd door de fiscale administratie zijn afhankelijk van de aard van de overtreding en van de frequentie of herhaling van de overtreding. Er dient namelijk een onderscheid te worden gemaakt tussen (1) onvrijwillige overtredingen (die niet gesanctioneerd worden), (2) overtredingen die niet toe te schrijven zijn aan de kwade trouw of aan het opzet van de belastingplichtige om belastingen te ontduiken en (3) overtredingen die wel toe te schrijven zijn aan kwade trouw of aan het opzet om belastingen te ontduiken. Het spreekt dan ook voor zich dat overtredingen van dit laatste type onmiddellijk in een hogere boeteschaal zullen vallen dan deze van het tweede type overtreding.

Noteer tevens dat: zowel het niet indienen, als het laattijdig, het onvolledig of het onjuist indienen van de verrekenprijs documentatie - al dan niet met het opzet de belastingen te ontduiken - als overtreding zal worden beschouwd in het kader van deze wetgeving. 

Neem contact op met een van onze adviseurs

Koen Van Dorpe

Koen Van Dorpe

Partner Accountancy & Tax | Regio Vlaamse Ardennen