Overslaan en naar de inhoud gaan
#China #Groei #MS Advisory

MS Advisory wenst u een gelukkig Chinees nieuwjaar en een voorspoedig jaar van het Varken!

woensdag 30/01/2019
MS Advisory wenst u een gelukkig chinees nieuwjaar en een voorspoedig jaar van het varken

Bij het begin van het Chinese nieuwjaar, op 5 februari 2019, maakt het Jaar van de Hond plaats voor het Jaar van het Varken. Om dit op passende wijze te vieren, delen we graag enkele interessante weetjes over deze belangrijke feestdag in de Chinese cultuur. Het geknipte moment om even terug én vooruit te blikken.

Volgens de Chinese legende wilde de Jadekeizer (玉皇大帝 of "Yùhuáng Dàdì") 12 dieren als paleiswachters kiezen. De keizer stuurde een boodschapper de wereld in: de dieren moesten naar de Hemelpoort komen en de eerste 12 zouden zijn bewakers worden. Hoe eerder ze aankwamen, hoe hoger ze bovendien in rang zouden zijn. De volgende dag gingen de dieren op weg. De vroege vogels waren de vindingrijke Rat en de noeste Os. De Tijger en het Konijn kwamen als derde en vierde aan omdat ze zo snel en competitief waren. Eén voor één kwamen ook de Draak, de Slang, het Paard, de Geit, de Aap, de Haan, de Hond en het Varken op de bestemming aan.  

Een "rijk" Jaar van het Varken

Afhankelijk van de manier waarop ze hun doel bereikten, worden de dieren met bepaalde kenmerken geassocieerd. Het varken wordt gezien als een logische denker, die in staat is om elk probleem op te lossen. En omdat varkens goed in het vet zitten, worden ze als welgesteld beschouwd. Daarom wordt verwacht dat het Jaar van het Varken een goed jaar wordt, mits je oppast voor onverwachte uitgaven of een negatieve invloed die alle gunstige invloeden tenietdoet. 

Het jaar "4717" en de grootste jaarlijkse volksverhuizing

Het Chinese nieuwjaar is het langste en belangrijkste feest van de Chinese maankalender. 5 februari 2019 kondigt het begin van het jaar 4717 aan. Maannieuwjaar wordt gevierd tijdens de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende, normaal gesproken tussen 21 januari en 20 februari. Het festival brengt ieder jaar ook de grootste volksverhuizing ter wereld op de been. Ongeveer de helft van de Chinese bevolking bezoekt familie en vrienden en meer dan 200 miljoen mensen leggen een lange weg af. 

Een blik terug én vooruit

De Chinese economie is in 2018 in totaal met 6,6% gegroeid, tegenover 6,8% het jaar voordien. Dit is het laagste groeipercentage van de afgelopen jaren. Hoewel de economische groei wat achterophinkt in vergelijking met vorige jaren, is dit cijfer nog steeds behoorlijk goed wanneer we kijken naar de groeipercentages van andere ontwikkelde economieën. Zo boekte de totale Europese economie volgens een prognose een groei van 2,0% (bron: IMF). De Chinese economie staat zowel intern als extern onder druk, niet in het minst omwille van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, die een impact heeft gehad op de groei van het Chinese bbp en de verwachtingen. 

Dit jaar werden in China ook heel wat wetgevende veranderingen doorgevoerd. Als eerste werd de Negatieve Lijst i.v.m. de markttoegang voor buitenlandse investeerders in China van kracht. Daarnaast werd de administratieve rompslomp voor het bekomen van een werkvergunning voor inwoners van Hongkong, Macau en Taiwan versoepeld. Tot slot vormen de nieuwe wet op de personenbelasting, de bijkomende aftrekposten en de afschaffing van belastingvrije ontheemdingstoelagen (tegen 2022) samen misschien wel de belangrijkste en meest ingrijpende belastinghervorming ooit. De bedoeling van de Chinese overheid is om de totale belastingdruk voor haar burgers te verminderen en de personenbelasting gemakkelijker te innen.

Het voorbije jaar werd een gestage groei opgetekend en hoewel er een aantal nieuwe uitdagingen opdoken, kijken we met vertrouwen uit naar het nieuwe jaar. We verwachten dat China nog steeds heel wat mogelijkheden biedt voor onze klanten en voor buitenlandse ondernemingen. 

 新年快乐! ! !

Dit artikel is opgesteld door Moore Consulting, een professionele dienstverlener gevestigd in China en lid van Moore International. Moore Consulting biedt volledige financiële diensten aan buitenlandse bedrijven die actief zijn in China en Hongkong. Voor meer informatie over dit artikel, aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@msadvisory.com of bezoek de website om op de hoogte te blijven van nieuws over China.