Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Corona #Horeca #Premie #Belastingen

Kan ik bij stad of gemeente terecht voor tegemoet
komingen?

vrijdag 24/04/2020
Lokale tegemoetkomingen

Naast de federale maatregelen kan je vaak ook beroep doen op lokale tegemoetkomingen, die door steden en gemeenten geïmplementeerd werden naar aanleiding van het Coronavirus.

 Alle financiële en andere lokale initiatieven kan je terugvinden via deze link (zie document onderaan bij de rubriek 'flankerende maatregelen'). Aangezien deze maatregelen voortdurend wijzigen en ook nog niet allemaal van kracht zijn, is het relevant om steeds de website van jouw gemeente in het oog te houden, of rechtstreeks met je eigen gemeente contact op te nemen. 

Een aantal voorbeelden:  

  • Zo werd in Antwerpen beslist om bij zelfstandigen en ondernemingen een aantal belastingen en retributies voor het tweede kwartaal van het (aanslag)jaar 2020 niet aan te rekenen.  

  • Elke Hasselaar ontvangt een horecabon ter waarde van € 5 die na de Coronacrisis gebruikt kan worden bij elke Hasseltse horecaondernemer.  

  • De stad Gent geeft uitstel van betaling voor alle bedrijfsgebonden belastingen van het jaar 2020 tot 30 september 2020. Ook de belastingen voor zaken die niet kunnen doorgaan (terrassen, vaste reclame zichtbaar vanop de weg, standgelden, enz.), moeten niet betaald worden van 13 maart tot zolang de algemene maatregelen van kracht zijn.  

  • Kortrijk voorziet dan weer in een horecapremie (waardoor restaurants en cafés die recht hebben op de € 4.000 hinderpremie bijkomend € 1.000 kunnen ontvangen) alsook om bepaalde taksen, standgelden niet te heffen gedurende de periode van de federale maatregelen. 

Aanvullende premies op de Corona hinderpremie  

Sommige steden en gemeenten voorzien een aanvullende premie voor de ondernemers die kunnen aanspraak maken op de Vlaamse Corona hinderpremie: momenteel gaat het om Kortrijk, Schilde, Zandhoven en Kalmthout. Op de site van de desbetreffende steden en gemeentes kan u hierover meer informatie terugvinden. 

De regering heeft aangegeven dat ook deze premies van een belastingvrijstelling zouden genieten. 

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.

Laatste update: 26/05/2020

Neem contact op met één van onze adviseurs
An Lettens
An Lettens
Partner Tax & Legal Services