Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Duurzaamheid & Investeringen

Investeringsaftrek voor energie-
besparende investeringen

maandag 24/01/2022

Om investeringen in België aan te moedigen kent de fiscale wetgeving tal van incentives. Ze verlagen de belastingdruk van ondernemingen en optimaliseren zo de cashflow. Eén van deze incentives is de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen. Ondernemingen uit diverse sectoren kunnen er een beroep op doen als ze voldoen aan de voorwaarden.

Wat zijn de basisvoorwaarden voor de investeringsaftrek?

Voor de toepassing van de investeringsaftrek moet aan volgende voorwaarden voldaan zijn:

  • Het gaat om investeringen in (im)materiële vaste activa;
  • Ze zijn in nieuwe staat verkregen of tot stand gebracht tijdens het boekjaar;
  • Ze worden gebruikt voor beroepsactiviteiten in België.

Wat houdt de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen in?

Er bestaan diverse soorten investeringsaftrekken waaronder de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen. Het gaat om een verhoogde eenmalige investeringsaftrek van 13,5% (aanslagjaar 2022) op de aanschaffings- of beleggingswaarde van kwalificerende activa.

Is uw onderneming een kmo, dan wordt dat percentage opgetrokken tot 25% tot en met 31 december 2022 en gelden soepelere administratieve formaliteiten.

Goed om te weten is dat het regime van de investeringsaftrek ook toegankelijk is voor eenmanszaken.

Welk fiscaal voordeel hangt eraan vast?

Dankzij de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen geniet u van een extra eenmalig fiscaal voordeel bovenop de afschrijvingen op deze investeringen. Als er in een boekjaar onvoldoende belastbare basis aanwezig is, dan wordt de aftrek zonder enige beperking in tijd naar de volgende boekjaren overgedragen.

Welke investeringen komen in aanmerking?

Het doel van deze investeringsaftrek is het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de industrie te stimuleren, energie terug te winnen en energieverliezen te beperken. Investeringen die daarvoor in aanmerking komen moeten in één van de volgende categorieën vallen:

  • Beperking van energieverliezen in bestaande gebouwen of broeikassen
  • Beperking van energieverlies door in gebruik zijnde apparaten, leidingen, afsluiters en kanalen te isoleren of in gebruik zijnde warme of koude vloeistofbaden af te dekken
  • Beperking van energieverliezen in bestaande ovens
  • Beperking van ventilatieverlies in bestaande gebouwen
  • Terugwinnen van afvalwarmte
  • Gebruiken van expansie-energie die vrijkomt bij bestaande productieprocessen of bij ontspanning van fluïda onder druk gebracht voor transport
  • Warmte-kracht-koppelingsapparatuur (WKK)
  • Verbrandings-, verwarmings-, klimatiserings- en verlichtingsapparatuur
  • Industriële productieprocessen
  • Productie en gebruik van energie door chemische, thermochemische of biochemische omzetting van biomassa en afvalstoffen
  • Energieproductie op basis van hernieuwbare energieën
  • Vervoer via spoor- of waterweg

Vraag tijdig uw attest aan

Om van deze investeringsaftrek gebruik te maken, moet u beschikken over een attest van de bevoegde regionale overheid dat de energiebesparende aspecten van uw investeringen aantoont.

Dat attest moet u aanvragenin het gewest waar de investering gebeurd is, binnen de 3 maanden na de laatste dag van het boekjaar waarin de activa zijn aangeschaft of tot stand gebracht. Concreet: Heeft uw vennootschap een boekjaar dat eindigt op 31 december 2021, dan moet u de aanvraag uiterlijk op 31 maart 2022 indienen. Deze timing is belangrijk. Bij een laattijdige aanvraag kan u de investeringsaftrek niet toepassen!

Waar en hoe moet u uw aanvraag indienen?

  • In Vlaanderen levert het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) dit attest af.
  • De Vlaamse overheid voorziet hiervoor een online webapplicatie.
  • Enkel als uw investering onder één van bovenstaande categorieën valt én de aanvraag volledig is, onderzoekt het VEKA uw aanvraag.
  • U voegt best meteen de nodige bewijsdocumenten toe zoals facturen en een technische beschrijving van de investering om het bedrag en de waarde van de investering te ondersteunen.
  • Soms moet u de energiebesparing of de verbetering van het energetisch rendement ramen en onderbouwen.

TIP: Gebruik de handleiding‘Verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen’. Zo krijgt u een indicatie van wat als energiebesparend beschouwd wordt of wat de categorieën precies inhouden.

Bijlagen bij de belastingaangifte

De toepassing van de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen moet correct en tijdig verwerkt worden in de aangifte vennootschapsbelasting. U moet ook het verkregen attest als bijlage toevoegen.

Hebt u vragen over de toepassing van de investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen of andere fiscale incentives, aarzel niet om contact op te nemen met onze experten.

Neem contact op met één van onze experten

Joachim Janssen

Joachim Janssen

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dries Van Buggenhout

Dries Van Buggenhout

Manager Tax & Legal Services

Contact