Overslaan en naar de inhoud gaan
#Corporate Finance #Corona #Cashflow

Hoe voorspelt u de cashflow van uw bedrijf?

maandag 20/04/2020
Cofi_Cashflow

Het voorspellen van kasstromen is een enorme hulp als u ervoor wil zorgen dat uw bedrijf over de nodige liquide middelen beschikt om aan zijn verplichtingen te voldoen en zo financieringsproblemen te voorkomen. Bovendien is het een meerwaarde bij het managen van liquiditeit omdat het visie biedt. Zeker in tijden van crisis versterken cashprognoses het besluitvormingsproces. Ze wijzen op potentiële tekorten en cashbehoeften en geven  de mogelijkheid om proactief obstakels aan te pakken.

 • Beschikt u over de juiste tools om de liquiditeit van uw bedrijf te beheren?
 • Hoe gebruikt u een voortschrijdende prognose van 13 weken om betere beslissingen te nemen?

Voor de dagelijkse activiteiten bestaan er weldoordachte technieken waarmee u de instroom en uitstroom van contant geld kunt uittekenen, waarmee u inzicht krijgt in liquiditeit en beschikbaarheid, korte termijn behoeften kunt managen en beslissingen op middellange termijn kunt nemen.

Wat volgt, zouden routinepraktijken moeten zijn en vertrouwde aanjagers van uw algehele liquiditeitsbeheer:

 • Praat met uw belangrijkste klanten en leveranciers. Pols naar hoe ze het doen en hoe ze zich zullen aanpassen aan de nieuwe realiteit.
 • Verbeter uw kredietcontroles. Leg limieten vast, communiceer erover en leef er vervolgens naar.
 • Wees op uw hoede voor buitengewone of risicovolle bestellingen of serviceverzoeken. Dring aan op vooruitbetalingen.
 • Besteed elke dag tijd aan incassogesprekken. Zorg ervoor dat dit proces soepel loopt en duid iemand aan om de inning van vorderingen te versnellen. Zorg ervoor dat u niet de bank van een ander wordt.
 • Los geschillen over facturen en vragen van klanten snel op.
 • Bekijk de betalingsvoorwaarden van uw leveranciers en zoek naar mogelijkheden om geld te besparen door kortingen te bedingen of de termijn van betalingen te verlengen.
 • Praat met uw bankier en kijk of u over bijkomende financiering kunt beschikken.

Cash in buitengewone omstandigheden

Wat als u terechtkomt in buitengewone omstandigheden? Wat als er zich een crisis voordoet, ‘business as usual’ verdampt en het dagelijkse beheer lang niet meer volstaat? Op dergelijke momenten is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat er voldoende liquiditeit is voor de bedrijfsactiviteiten. Cashprognoses, en met name een voortschrijdende cashflowprognose van 13 weken, zijn een essentieel en waardevol hulpmiddel om de visie te genereren die nodig is om uw cashflow in turbulente tijden te beheren.

Een voortschrijdende cashflowprognose van 13 weken geeft inzicht in de periode die loopt vanaf de volgende week tot het einde van het kwartaal. Misschien is die prognose minder nauwkeurig dan de informatie die u deze of volgende week hebt, maar het is een goed instrument waarmee u de onderliggende aannames van de prognoses wekelijks kunt aanpassen. Zo kunt u zich onmiddellijk aanpassen aan een snel veranderende omgeving.

Sleutelelementen van een goede prognose:

 • Ken de geschiedenis van uw bedrijf

Verwerf inzicht in eerdere praktijken en trends rond incasso's en betalingsvoorwaarden. Zekerheden bestaan niet, maar ervaringen uit het verleden vormen een goed uitgangspunt.

 • Ken het ecosysteem

Overweeg mogelijke veranderingen in zakelijke omgeving en activiteiten. Praat met uw belangrijkste klanten, leveranciers en concurrenten en krijg real-time informatie over wat er echt aan de hand is.

 • Wees gedisciplineerd

Wees voorzichtig en gewetensvol als u uw financiële activiteiten voorspelt, beoordeelt en bijwerkt. Prognoses moeten in real-time worden bijgewerkt en beoordeeld met uw managementteam en adviseur(s). Creëer de discipline om die informatie te beoordelen en gebruik deze om ‘on the spot’ managementbeslissingen te nemen.

 • Betrek de juiste mensen

Hoewel systemen belangrijk zijn, zal de betrokkenheid en het gevoel van ‘ownership’ van uw managementteam bepalen hoe succesvol uw cashprognoseproces zal zijn. Betrek de juiste sleutelfiguren om veranderingen door te voeren om ‘buy-in’ te verzekeren.

Een voortschrijdende cashprognose is een grote hulp bij de besluitvorming. Hoewel het niet altijd even nauwkeurig is, moet u het toch niet zien als de glazen bol van Madame Soleil. Het is immers uiterst nuttig bij het identificeren van trends, het begrijpen van de geschatte timing van cashbehoeften en als hulpmiddel bij het evalueren van operationele veranderingen.

Laat uw managementteams de risico's bespreken en de middelen bepalen die ze nodig hebben om potentiële problemen te vermijden of opportuniteiten te benutten, op basis van de prognose. Hierdoor creëert u de juiste focus die uw bedrijf helpt bij het ontwikkelen en uitvoeren van de juiste strategie en plannen.

Klik hier voor meer informatie over Moore Corporate Finance. 

Neem contact op met één van onze adviseurs
Danny Achten
Danny Achten
Partner Corporate Finance | Mid-market M&A