Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Strategy #Kmo

Hoe omgaan met groeipijnen in mijn bedrijf?

dinsdag 01/12/2020
Groeipijnen in mijn bedrijf

Stilstaan, is achteruitgaan. Weliswaar een cliché, maar welke ondernemer heeft niet de ambitie om te groeien en te evolueren? Een ongecontroleerde groei kan echter verminderde kwaliteit of leveringsproblemen veroorzaken. En dat leidt dan weer tot een lagere klantentevredenheid of zelfs verlies van klanten. Groeien is goed, maar zorg dat het geen pijn doet.

Beter voorkomen dan genezen

Als ondernemer investeert u in uw bedrijf met het oog op groei. Dat is prima, maar zorg dat u flexibel kunt schakelen om groeipijnen te vermijden. Als u bijvoorbeeld onvoldoende personeel hebt om de groei op te vangen, kan dat leiden tot te hoge werkdruk en absenteïsme. Processen die u bij de start van uw bedrijf hebt opgezet om alles vlot te laten draaien, zijn op grotere schaal niet altijd even efficiënt. En waar u bij de start als zaakvoerder alles perfect in de hand had, verliest u misschien op een bepaald moment het overzicht.

Door de oorzaak van het probleem te vinden en in kaart te brengen, kunt u echter de nodige aanpassingen doorvoeren. U vermijdt die lastige groeipijnen en uw bedrijf kan op een gezonde manier verder groeien.

Voor elke groeifase een crisis

Een bedrijf groeit in fasen en in elke fase kan dat een crisis veroorzaken. Door hier adequaat op te reageren en de nodige aanpassingen in uw organisatie door te voeren, hoeft zo’n crisis uw groei niet af te remmen.

Voor elke groeifase een crisis

Groeicrisis 1 – Sterk leiderschap

Bij de opstart van uw bedrijf, kent iedereen elkaar. Kennis, informatie en ervaring worden vlot gedeeld en problemen onderling besproken. Naarmate het bedrijf groeit, wordt het echter moeilijker om iedereen bij alles te blijven betrekken en de juiste prioriteiten te stellen. Er is nood aan een sterke leider die het team samenhoudt en stuurt en de nodige structuren en systemen voorziet.

Groeicrisis 1 – Sterk leiderschap

Groeicrisis 2 – Leren delegeren

Er is een duidelijke strategie en taakverdeling en iedereen kent zijn rol. Het management is gecentraliseerd. Bij een aanhoudende groei wordt zo’n centrale aansturing echter onhoudbaar. Het management verliest op een bepaald moment het overzicht. Dit is het moment om een deel van de verantwoordelijkheden te delegeren aan een middenkader.

Groeicrisis 2 – Leren delegeren

Groeicrisis 3 – Coördineren en samenwerken

Door verantwoordelijkheden te delegeren, ontstaan er afdelingen, elk met hun eigen dynamiek. Het gevaar van silogedrag ligt op de loer. Op een bepaald moment gaat elke afdeling zijn eigen gang en richt zich teveel op zichzelf, waardoor processen niet meer end-to end bekeken worden en de efficiëntie daalt. Er is nood aan coördinatie van taken en projecten over de verschillende afdelingen heen zodat ze goed op elkaar zijn afgestemd en efficiënt samenwerken.

Groeicrisis 3 – Coördineren en samenwerken

Groeicrisis 4 – Doelgerichte en afgestemde processen

Bij coördinatie horen noodgedwongen ook richtlijnen en die kunnen leiden tot bureaucratie. Dat maakt het moeilijk wijzigingen door te voeren en bij te sturen. De organisatie wordt log. Een aanhoudende samenwerking en interactie tussen verschillende afdelingen zorgt voor een continue verbetercultuur en een proces gestuurde werking. Alle processen moeten afgestemd zijn op de gemeenschappelijke strategische doelstellingen.

Groeicrisis 4 – Doelgerichte en afgestemde processen

Wees dynamisch en flexibel

Een bedrijf runnen, is zoals u weet, geen statisch gegeven. Het is belangrijk een duidelijke strategie uit te tekenen en doelstellingen te bepalen die gedragen wordt door de mensen binnen uw bedrijf. Alleen op die manier kunnen die daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Uw strategie en processen moet u ook regelmatig evalueren en bijsturen zodat ze afgestemd blijven op de wijzigende behoeften van de markt en uw klanten, en u een eventuele crisis kunt opvangen. In een snel evoluerende maatschappij is verandering een constante. Wilt u succesvol blijven, zorg dan dat u dynamisch en flexibel kunt schakelen, maar ontwikkel ook een bedrijfscultuur die verandering en continue verbetering omarmt.

Dit vindt u misschien ook wel interessant: meer over strategieontwikkeling, procesoptimalisatie, cultuur & leiderschap  en business transformatie.

You want Moore?

Onze specialisten staan voor u klaar om naar u te luisteren en u te helpen uw visie en strategie scherp te stellen. Kom gerust eens praten dan bekijken we samen hoe we uw organisatie kunnen optimaliseren.

Neem contact op met één van onze adviseurs

Marijn Eggermont

Marijn Eggermont

business proces management; sector water