Overslaan en naar de inhoud gaan
#Btw #Witte Kassa #Horeca #Belastingen

Geregistreerde kassa in gebruik – vanaf 1 januari 2017 geen toepassing van forfaitaire regeling meer mogelijk!

maandag 05/12/2016
Geregistreerde Kassa

Vanaf 1 januari 2017 zal het niet meer mogelijk zijn voor ondernemingen die een geregistreerd kassasysteem in gebruik hebben om een forfaitaire regeling toe te passen (Beslissing BTW nr. E.T.131.030 d.d. 10.11.2016).

Historiek

Reeds van bij de eerste commentaren over de verplichting tot de invoering van de geregistreerde kassa werd de vraag gesteld naar de gevolgen van de invoering van de witte kassa voor de exploitanten van horecazaken die onderworpen zijn aan een forfaitaire btw- regeling. De btw- administratie had aangegeven dat er nog een afzonderlijke beslissing ging komen voor de forfaitaire btw- plichtigen en dat deze tot dan hun forfaitaire regeling verder konden toepassen. Met de beslissing van 10 november 2016 wordt er beslist dat de btw- plichtigen die toepassing maken van een forfaitaire regeling en die, hetzij vrijwillig, hetzij verplicht gebruik maken van een geregistreerd kassasysteem, vanaf 1 januari 2017 niet langer gebruik kunnen maken van de forfaitaire regeling. 

Getroffen ondernemingen

De sectoren die de forfaitaire regeling kunnen verliezen  als gevolg van de verplichting om over een witte kassa te beschikken zijn:

  • de consumptie-ijsbereiders
  • de frituurexploitanten
  • de caféhouders en kleine caféhouders
  • de slagers en spekslagers
  • de bakkers en brood- en banketbakkers.

De ondernemingen in deze sectoren die verplicht over een geregistreerd kassasysteem moeten beschikken of vrijwillig dit systeem gebruiken, zullen met ingang van 01.01.2017 ambtshalve aan de normale btw- regeling worden onderworpen.

De implementatie van een zgn. witte kassa is verplicht vanaf dat de jaarlijkse omzet uit restaurant- en cateringdiensten meer dan € 25.000 bedraagt.

De btw- administratie heeft aangekondigd zowel de beroepsgroeperingen die deze verschillende sectoren vertegenwoordigen als de betrokken belastingplichtigen zo spoedig mogelijk persoonlijk te verwittigen van deze onverenigbaarheid en van de gevolgen van de overgang naar de normale belastingregeling.

Wie kan de forfaitaire regeling nog wel genieten?

Volgende ondernemingen die de forfaitaire regeling toepassen, kunnen deze na 1 januari 2017 verder behouden:

  • Ondernemingen wiens omzet uit restaurant- en cateringdiensten minder dan € 25.000 op jaarbasis bedraagt en die geen geregistreerde kassa in gebruik        hebben genomen op vrijwillige basis (zij dienen wel btw- bonnetjes uit te reiken voor deze handelingen).
  • Ondernemingen wiens activiteit beperkt blijft tot de loutere levering van spijzen en dranken, (m.a.w. enkel afhaal en geen ‘verbruik ter plaatse’).
Neem contact op met een van onze adviseurs

Karolien Vanmeerhaeghe

Karolien Vanmeerhaeghe

Director Tax & Legal Services

Btw-advies


Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Btw-advies