Overslaan en naar de inhoud gaan

De Green Deal en de energietransitie jaagt de komende jaren de vraag naar kritieke grondstoffen zoals lithium, koper, kobalt en nikkel de hoogte in. Met een exponentieel stijgende vraag wordt de energiesector de grootste afnemer van kritieke mineralen. Dit zet druk op de supply chains van heel wat andere sectoren zoals automotive, telecom, medische apparatuur en staal. Dit zijn sectoren die ook sterk afhankelijk zijn van deze kritieke mineralen. Hoe gaat u hiermee om als uw bedrijf actief is in een van deze sectoren?

Inzicht in het supply netwerk

De eerste stap is om uw netwerk van leveranciers en onderaannemers nauwgezet in kaart te brengen. Niet enkel de rechtstreekse (Tier 1) leveranciers, maar ook hun toeleveranciers van halffabrikaten (Tier 2 leveranciers) en vooral ook de kritische leveranciers van de effectieve basisgrondstoffen (Tier 3). Vergeet ook niet de sourcing-strategie en voorraadbuffers binnen de organisatie te integreren in deze netwerk-mapping.

Beheersen van de supply risico’s

Een risicoanalyse op basis van het in kaart gebrachte netwerk is de volgende stap. Zo kunt u impactscores toekennen aan potentiële risico’s en hun mogelijke effecten op de organisatie. Met deze scores kunt u proactief inspelen op de risico’s die de grootste verstoringen met zich meebrengen. Dit laat u toe om tijdig én gericht actie te ondernemen.

Betere samenwerking door integratie van logistieke systemen

Daarnaast is een doorgedreven integratie van voorraadsystemen nodig over de bedrijfsmuren heen. Door versneld te investeren in collaborative planning houdt u bullwhip-effecten onder controle, die zouden kunnen ontstaan als gevolg van het gradueel tekort aan kritieke grondstoffen.

Moore Belgium heeft in het kader hiervan samen met ASCM (Association for Supply Chain Management) een Resilience Framework uitgewerkt dat supply chains robuuster maakt.

Wilt u hierover meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. We geven u graag uitleg en advies.

Neem contact op met één van onze experten

Frederik Van Lokeren

Frederik Van Lokeren

supply chain; sector life science

Contact