Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Estate Planning

Bouwgrond schenken aan uw kind

dinsdag 15/06/2021
Hoe schenkt u bouwgrond aan uw kind

Hoe schenkt u bouwgrond aan uw kind en houdt u die in de familie na een relatiebreuk? 

Een geschonken bouwgrond wordt onherroepelijk overgedragen aan uw kind dat er definitief eigenaar van wordt. Uw kind is de enige eigenaar en dat blijft zo, zelfs na een huwelijk. Geschonken goederen behoren principieel tot het eigen vermogen.

Als eigenaar van de grond wordt uw kind automatisch eigenaar van de gezinswoning die daarop gebouwd wordt, op basis van het recht van natrekking. Maar als uw schoonkind financieel bijdroeg tot die bouw, is daar wel een vergoeding voor verschuldigd bij een relatiebreuk. De modaliteiten van die vergoeding verschillen naargelang uw kind gehuwd, wettelijk of feitelijk samenwonend was. U maakt best duidelijke afspraken hierover.

En als liefde blind is?

Als uw kind de geschonken grond zonder meer in een gemeenschappelijk vermogen of onverdeeldheid brengt, heeft de ex-partner bij een breuk recht op de helft van de grond, en door het recht van natrekking, op de helft van de woning. Wil u dat vermijden? Dan zijn er opties.

  • In de schenkingsakte verbiedt u zoon- of dochterlief om de grond in te brengen in de huwgemeenschap of onverdeeldheid met een partner.
  • Uw zoon of dochter zelf brengt de grond in een huwgemeenschap of onverdeeldheid in onder de voorwaarde dat bij een eventuele relatiebreuk, de ingebrachte bouwgrond voorafgaand aan de verdeling van de goederen teruggaat naar de inbrenger.
  • In de schenkingsakte neemt u een fideïcommis de residuo beding op dat ervoor zorgt dat de geschonken bouwgrond en de daarop gebouwde woning bij
  • vooroverlijden in rechte lijn verder wordt geschonken aan uw kleinkinderen.

Wil u graag meer weten over Estate Planning, download het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner Moore Law

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner Moore Law

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner Moore Law

Contact
Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact