Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain

Beroep onder druk: Supply Chain talent steeds schaarser

dinsdag 21/06/2022

De voorbije twee jaar werden we omver geblazen door ‘the perfect storm’. Naast de aanhoudende verstoringen, speelt het chronisch tekort aan talent onze Supply Chains parten. Dat stelt productie- en distributiebedrijven voor ongeziene uitdagingen. Een overzicht van de oorzaken én de wapens in deze ‘war of talent’.

Dat bedrijven het steeds lastiger hebben om de juiste Supply Chain professionals te vinden, is niet toevallig. Bij Moore zien we hiervoor drie belangrijke redenen.

We moeten simpelweg meer Supply Chain werk verzetten

Sinds de eerste lockdowns in 2020 stapelen de toeleveringsproblemen en tekorten zich op. Dat creëert een hogere werkdruk. Zo doet het nijpend tekort aan onderdelen autobouwers dagelijks de productieschema’s bijsturen. Textielproducenten en elektronicadistributeurs moeten continu de prioriteit van klantenorders bijsturen. Producenten binnen de chemie en de voedselverwerkende industrie volgen hun leveranciers noodgedwongen van nog dichterbij op omdat de bevoorrading kritiek blijft. Bovendien zien veel bedrijven zich genoodzaakt om projecten op te starten die ze tijdens de pandemie hebben uitgesteld. De aanhoudende disrupties enerzijds en de urgentie van projecten anderzijds, maken dat er in de meeste sectoren steeds meer werk voor Supply Chain professionals is.

Hogere werkdruk zorgt voor meer verloop bij planners

Supply Chain planners en logistieke coördinatoren worden van nature blootgesteld aan druk en strakke tijdlijnen. Maar de aanhoudende disrupties van de voorbije jaren houden de stressniveaus uitzonderlijk hoog. Door die torenhoge werkdruk vallen steeds meer mensen langere tijd uit omwille van stress en burn-outs. Dat doet ook meer logistieke professionals overwegen om van functie te veranderen of zelfs om de sector helemaal vaarwel te zeggen. Supply Chain teams krijgen daardoor meer dan voor de pandemie te maken met medewerkers die uitvallen of zich willen heroriënteren.

Complexer ketenbeheer en digitale transformatie vragen andere vaardigheden

In de meeste sectoren zijn de logistieke ketens intussen geëvolueerd naar complexe netwerken. Niet alleen zijn ze minder lineair dan pakweg twee decennia geleden, vaak zitten ze ook in volle digitale transformatie. Het beheer van de huidige Supply Chain netwerken vraagt dan ook om andere vaardigheden dan voorheen. De traditionele transactioneel operationele functies in planning en logistieke coördinatie, zien er vandaag helemaal anders uit, met meer analyses, meer dynamiek en meer complexiteit. Door de intrede van nieuwe softwareproducten moeten Supply Chain professionals nu aan de slag met een massa data uit tal van systemen en nieuwe informatiebronnen. De nodige hands-on mensen vinden met excellente probleemoplossende vaardigheden én een sterk data-DNA blijkt voor veel organisaties een enorme uitdaging.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om beter om te gaan met het beschikbare talent en nieuw talent aan te trekken.

Ga voor ‘first things first’ en ‘less is more’

Hoe lastig dit ook is : Supply Chain leiders doen er goed aan om de juiste focus te leggen binnen hun beleid. Een evenwichtsoefening voor gevorderden: niet alleen moeten veel organisaties nu een aantal innovatiesprongen maken, het schaarse Supply Chain talent moet ook optimaal worden ingezet om de fundamentele logistieke stromen goed te blijven managen. Het spreekt voor zich dat dit geen eenvoudige opgave is. Een succesvol beleid vergt dus meer focus dan ooit en een nauwgezette bepaling van de opdrachten waar u het Supply Chain talent wil inzetten.

Zorg voor een goede work-lifebalans en opwaardering van het beroep

Bedrijven beseffen steeds meer hoe belangrijk een vlot lopende Supply Chain is. Dat maakt dat Supply Chain functies – ook qua verloning – al een tijd bezig zijn aan een inhaalbeweging. Leidinggevenden zijn er zich steeds beter van bewust dat ze het beroep aantrekkelijker moeten maken om de juiste mensen te vinden en te behouden. Een innovatieve mindset is daarbij cruciaal. Niet enkel het salaris en de extra’s zijn van tel, maar ook een betere work-lifebalans wordt steeds belangrijker. Zo biedt het Amerikaanse Sysco, een van de grootste voedingsverwerkende bedrijven, logistieke medewerkers een vierdagenwerkweek aan. Daarnaast zien we steeds meer kenniswerkers vanop afstand werken, ook nu de lockdowns voorbij zijn.

Geef jong talent sneller kansen

De sterke digitalisering geeft Supply Chain organisaties de mogelijkheid om jonge mensen en starters heel vlug te laten doorgroeien. Zo zien we dat de Generatie Z sneller wordt ingezet voor strategische projecten en leidinggevende functies. Bedrijven kunnen vandaag beter dan ooit vers Supply Chain talent koesteren door hen alle mogelijke ontwikkelingskansen te geven. Ook hoogstaande opleidingen aanbieden is cruciaal om groeipotentieel optimaal te ontwikkelen.

Vertrouw op externe Supply Chain professionals

Aangezien het heel moeilijk wordt om altijd het juiste talent op de juiste plaats te hebben, wordt de vraag naar externe hulp steeds groter. Steeds meer bedrijven schakelen dan ook externe dienstverleners en freelance logistieke professionals in. Zij bieden niet alleen soelaas tijdens korte Supply Chain projecten. Steeds vaker zien we hen ook langlopende rollen opnemen – als logistiek manager bijvoorbeeld – in het hart van de operaties.

Wist u dat Moore bedrijven niet alleen ondersteunt bij de optimalisering van hun Supply Chain? Maar dat onze mensen ook uw Supply Chain helpen runnen. Zo kunnen onze experten tijdelijk de lead nemen over uw productieplanning en de aansturing van uw logistieke stromen.

Meer weten? Neem dan gerust contact op. Onze experten geven u graag meer informatie.

Neem contact op met één van onze experten

Virginie Philippart

Virginie Philippart

Sales & Marketing Officer

Contact