Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business Legal #Btw-advies

Bent u klaar om elektronisch betalingsverkeer aan te bieden vanaf 1 juli 2022?

dinsdag 24/05/2022

Vanaf 1 juli 2022 moet elke onderneming de mogelijkheid voorzien voor consumenten om elektronisch te betalen. Met deze maatregel wil de overheid fraude bestrijden en een veiliger geldverkeer garanderen. Als onderneming moet u minstens één elektronische betalingswijze aanbieden.

Op wie is de verplichting van toepassing?

Alle ondernemingen (handelaars, vrije beroepers en verenigingen) moeten vanaf 1 juli 2022 elektronische betalingen toelaten. Cashbetalingen blijven nog steeds mogelijk, maar consumenten moeten een elektronisch alternatief krijgen om te betalen.

Het gaat niet alleen om commerciële ondernemingen. Ook vrije beroepen vallen onder de verplichting, net als alle personen, overheden en verenigingen die op permanente basis economische activiteiten uitvoeren gericht op consumenten, zoals het beheer van een zwembad, een bibliotheek of een cultureel centrum.

Onder economische activiteit wordt begrepen het aanbieden door een natuurlijke persoon of rechtspersoon van goederen of diensten op een bepaalde markt.

Het moet gaan om een duurzame activiteit op de markt waardoor concurrentie ontstaat met andere ondernemingen. De nieuwe verplichting geldt dus niet voor eenmalige of occasionele activiteiten die verenigingen organiseren.

Verenigingen, ongeacht of ze winstoogmerk hebben, kunnen als ondernemingen beschouwd worden als zij op regelmatige basis een product of dienst verkopen voor economische doeleinden. In dat geval moeten zij hun klanten een elektronisch betaalmiddel aanbieden. De verplichting geldt echter niet voor verenigingen die alleen diensten aan hun leden verlenen binnen hun statutaire doel.

Wat houdt de verplichting in?

De onderneming die onder de verplichting valt, moet minstens één elektronische betaalmogelijkheid aanbieden naast cash. Ze kan echter zelf het elektronisch betaalsysteem kiezen. Dat kan een betaalterminal zijn voor kaartbetalingen. Maar ook online betaalplatformen zoals PayPal en Mollie, betaalapps om met een smartphone te betalen zoals Payconiq by Bancontact of betalingen via smartwatch.

Goed om te weten

U mag geen bijkomende kosten aanrekenen aan klanten die elektronisch betalen.

  • Afronden is niet meer nodig bij elektronische betalingen! De wettelijke verplichting om af te ronden geldt alleen voor cashbetalingen.
  • Maaltijd-, eco-, cadeau- of andere cheques, betalingen in cryptomunten of virtuele munten zoals bitcoin of betalingen via een geschenkbon zijn geen geldige elektronische alternatieven voor cashbetalingen.
  • Cashbetalingen blijven geldig en mag u ondanks de nieuwe verplichting niet weigeren.

Hebt u nog bijkomende vragen over deze verplichting, neem dan gerust contact op met ons team.

Neem contact op met één van onze experten

Karolien Vanmeerhaeghe

Karolien Vanmeerhaeghe

Senior Manager Tax & legal services

Contact
Carl Boudewyn

Carl Boudewyn

Director Tax & Legal Services

Contact