Overslaan en naar de inhoud gaan
#Maatschappen #Wetboek Economisch Recht (WER) #Vennootschap #Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen #KBO

Belangrijke wijzigingen in de verplichtingen voor maatschappen

woensdag 27/06/2018
Two people looking at graphs

De op 27 april 2018 gepubliceerde wet over de hervorming van het ondernemingsrecht brengt een aantal wijzigingen aan in het wetboek van vennootschappen en in het wetboek van economisch recht. Deze nieuwe regelgeving treedt in werking op 1 november 2018. Ook voor de maatschappen zullen er  enkele regels wijzigen. Hoewel er nog verduidelijkingen zullen worden gepubliceerd, geven wij hieronder reeds de krachtlijnen mee.

Wijzigingen in het wetboek van vennootschappen

Een eerste louter terminologische aanpassing bestaat erin dat de maatschap niet langer “Société de droit commun” zal heten in het Frans, maar wel “société simple”. Van groter belang zal de afschaffing zijn van het onderscheid tussen de vennootschappen met handelsdoel en de vennootschappen met burgerlijk doel, hiermee valt ook het onderscheid tussen de commerciële en de burgerlijke maatschap weg. Als gevolg hiervan zullen de vennoten van een maatschap hoofdelijk verbonden blijven tegenover derden voor alle schulden van de maatschap.  

Wijzigingen in het wetboek van economisch recht (WER)

Daar waar de burgerlijke maatschap voorheen niet als een “onderneming” beschouwd werd, zullen maatschappen onder het nieuwe recht voortaan ook als “ondernemingen” beschouwd worden. De kwalificatie als “onderneming” heeft echter een aantal consequenties, die al vrij snel merkbaar zullen worden, doordat er nieuwe verplichtingen van toepassing zullen zijn op de (zaakvoerders van) maatschappen.

  • Inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)
    Vanaf 1 november 2018 zullen nieuwe maatschappen zich voor de aanvang van hun activiteit moeten registreren bij de KBO via een ondernemingsloket. Maatschappen die reeds bestaan, moeten echter nog niet onmiddellijk in actie schieten. Pas uiterlijk op 30 april 2019 dienen zij zich te registreren in de KBO, tenzij de Koning alsnog zou beslissen deze datum te vervroegen…  
  • Onderwerping aan boekhoudkundige verplichtingen
    Voortaan zullen maatschappen verplicht een boekhouding moeten voeren. Afhankelijk van hun omzet kan dit volgens vereenvoudigd schema dan wel volgens een dubbele boekhouding. Als de omzet  minder bedraagt dan € 500.000, kan het vereenvoudigd schema worden toegepast. Overstijgt de omzet dit grensbedrag, dan wordt een volledige dubbele boekhouding verplicht.  Uit onze praktijk weten we dat vele maatschappen vandaag reeds een eenvoudige boekhouding voeren en een jaarrekening opstellen. Mogelijks volstaan enkele kleine ingrepen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. 

De nieuwe verplichting geldt in principe vanaf 1 november 2018, behoudens voor reeds bestaande maatschappen. Bestaande maatschappen dienen aan deze verplichting te voldoen vanaf het eerste volledige boekjaar dat aanvangt na het verstrijken van een termijn van zes maanden, te rekenen vanaf 1 november 2018. Voor de maatschappen die een boekjaar voeren volgens het kalenderjaar, is het eerste “boekhoudplichtige” jaar aldus 2020 (behoudens andere datum bij koninklijk besluit). 

Momenteel is het nog onduidelijk of de maatschappen hun jaarrekening ook zullen moeten publiceren. De verwijzing in artikel III.90 van het WER, naar het Wetboek van Vennootschappen, is op dit punt onduidelijk. Het wetboek van vennootschappen legt de verplichting tot publicatie enkel op aan de rechtspersonen en dus niet aan de maatschappen. Voorlopig nemen wij dan ook aan dat ook in het nieuwe recht geen publicatieverplichting zal gelden. 

Besluit

Het staat vast dat deze nieuwe wetgeving een effect zal hebben in de praktijk van de maatschap. Wij houden u dan ook op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Neem contact op met een van onze adviseurs

Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Business Legal