Overslaan en naar de inhoud gaan

De Watergroep

Customer case

Sector: Utility 

De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf in het Vlaamse Gewest (1.470 werknemers en 3 miljoen klanten in 175 Vlaamse Gemeenschappen) optimaliseerde complete processen, end-to-end. Hier is het verhaal van hoe De Watergroep dit aangepakt heeft, en hoe Business Consulting daarbij geholpen heeft.

De kernactiviteiten van De Watergroep zijn de productie en de distributie van drinkwater, het beheer van de infrastructuur voor drinkwater en de afvoer en de behandeling van afvalwater. De Watergroep biedt voor grote ondernemingen ook op maat gemaakte oplossingen voor het beheer van hun volledige waterkringloop.

Bij De Watergroep drong de nood zich op tot een verbetering van de bedrijfsprestaties en effectiviteit. Eén van de besluiten was om de bedrijfsprocessen te herontwerpen en deze te laten integreren en ondersteunen door één geïntegreerde ERP-toepassing die de oudere toepassingen zou vervangen.

Met dit besluit is De Watergroep gegaan voor een bedrijfsbreed project met heel wat verandering in de bedrijfsprocessen: order-to-cash, servicemanagement, facturatie, assetbeheer, logistiek, aankoop en financiën.

Dit project zou een belangrijke impact hebben op de organisatie, met veel belanghebbenden, en heel wat veranderingen op het vlak van verantwoordelijkheden. Business Consulting heeft De Watergroep geholpen met projectmanagement, herontwerp van bedrijfsprocessen en het implementeren van veranderingen.

Het projectteam is opgestart met het vormen van kleine, toegewijde teams van deskundigen en het faciliteren van workshops om de bedrijfsprocessen te herontwerpen. De teams van deskundigen bestonden uit afgevaardigden van verschillende businessunits wat garandeerde dat de processen aan de hand van een geïntegreerde, ‘end-to-end’ manier beoordeeld en ontworpen werden.

Na de bouw van de ERP applicatie, werd de ERP-toepassing intensief getest om te borgen dat  de bedrijfsprocessen ten volle worden ondersteund.

De manier waarop deze tests uitgevoerd werden, was uniek en nieuw voor De Watergroep.

Test teams bestonden uit personen van alle gerelateerde afdelingen. Naast de standaard testscenario’s werden de teams gevraagd om uitzonderlijke testscripts in relatie tot hun dagelijkse werkzaamheden te ontwerpen, te valideren en uit te voeren. De teams werden aangemoedigd om volledige verantwoordelijkheid te nemen.

Mensen voelden zich betrokken bij het project en de verandering die het veroorzaakte. Een mooi extra resultaat van de geïntegreerde projectmatige aanpak is dat de besluitvormingsprocessen nu gemakkelijker lopen. Mensen voelen zich meer betrokken en nemen meer zeggenschap.

Het bedrijfsintegratieproject is intussen afgerond. De samenwerking tussen Business Consulting en De Watergroep en richt zich nu naar andere business-domeinen:   financiële en logistieke optimalisatie, service beheer en het mobiele kantoor.

De Watergroep rolt een nieuwe strategie uit waarin duurzaam watergebruik, innovatie en digitalisering, het uitgangspunt is. Voor hun transformatie laat De Watergroep zich bijstaan door Business Consulting. Onze specialisten begeleidde de strategische oefening en de implementatie ervan op de werkvloer.