Overslaan en naar de inhoud gaan
#Subsidies #ESG

Subsidie in de kijker: ontgrendel uw bedrijfspotentieel met de kmo-groeisubsidie

vrijdag 11/08/2023

Is uw kmo klaar om de volgende (grote) stap te zetten? Hebt u hiervoor ambitieuze groeiplannen binnen de thema’s digitalisering, innovatie, internationalisering of duurzaam en circulair ondernemen? Maak kennis met de kmo-groeisubsidie, dé financiële steun om uw groei te realiseren.

Wat is de kmo-groeisubsidie?

De kmo-groeisubsidie is een krachtig instrument dat speciaal is ontworpen om kleine en middelgrote ondernemingen te ondersteunen bij hun expansieplannen en groeitraject. Deze subsidie, aangeboden door VLAIO, is bedoeld om uw bedrijf te helpen investeren in nieuwe technologieën, nieuwe markten, digitalisering, duurzaamheid en circulariteit. Dit door het inwinnen van extern advies of het aanwerven van een strategisch profiel financieel te ondersteunen.

Per groeitraject kan een kmo € 50.000 subsidie ontvangen. De subsidie bedraagt 50% op de advies- en/of loonkost met een maximum van € 25.000 voor het inwinnen van advies bij een of meerdere externe dienstverlener(s) en een maximum van € 25.000 voor de aanwerving van een strategisch profiel.

Om een kmo-groeisubsidie aan te vragen, moet een dossier worden ingediend op het moment dat VLAIO een oproep openstelt. De volgende oproep start op 28 augustus 2023 en heeft als deadline 25 september 2023.

Waarom zou u de kmo-groeisubsidie moeten overwegen?

  • Financiële steun: geld is vaak een beperkende factor bij de groei van een kmo. Met de kmo-groeisubsidie kan u nu de financiële steun krijgen die u nodig hebt om uw plannen te verwezenlijken, zonder dat u uw bedrijfsvoering in gevaar hoeft te brengen.
  • Innoveren: het ondernemingslandschap evolueert voortdurend en innovatie is de sleutel tot succes. Met de kmo-groeisubsidie kan u uw concrete plannen realiseren om innovatieve producten of diensten naar de markt te brengen of innovatieve bedrijfsprocessen op te zetten.
  • Internationaliseren en uitbreiden: is het uw ambitie om nieuwe buitenlandse markten te betreden? De kmo-groeisubsidie kan u helpen bij het in kaart brengen van nieuwe markten en distributienetwerken, het aantrekken van strategisch talent om nieuwe buitenlandse markten te benaderen of het inwinnen van extern advies bij het uitwerken van een schaalbare strategie om nieuwe markten te betreden.
  • Digitaliseren: een bedrijf kan zich in de markt onderscheiden en verder groeien door data in te zetten om haar producten, diensten en processen slimmer te maken en haar digitale maturiteit te verhogen. Met de kmo-groeisubsidie kan u versneld investeren in digitale technologieën zoals AI, IoT, AR, VR, … en u zo verder onderscheiden van de concurrentie.
  • Duurzaam en circulair ondernemen: door duurzaamheid en circulariteit te integreren in alle aspecten van uw onderneming, kan u niet alleen bijdragen aan een betere wereld, maar ook de veerkracht en het concurrentievermogen van uw kmo vergroten. De kmo-groeisubsidie biedt financiële ondersteuning om stappen te zetten in het kader van energietransitie, klimaattransitie, circulair ondernemen, milieu of biodiversiteit.

Hoe kan u de kmo-groeisubsidie aanvragen?

Het aanvragen van de kmo-groeisubsidie is een gestructureerd proces dat betrokkenheid en voorbereiding vereist. Hier zijn enkele stappen om u op weg te helpen:

  • Onderzoek: zorg ervoor dat u goed begrijpt welke criteria en voorwaarden van toepassing zijn op de subsidie. Welke soorten activiteiten komen in aanmerking? Welke documenten zijn nodig?
  • Plan: stel een gedetailleerd groeiplan op waarin u uitlegt hoe de subsidie zal worden gebruikt en welke voordelen dit zal opleveren voor uw bedrijf.
  • Aanvraag indienen: volg zorgvuldig de instructies om uw aanvraag online in te dienen bij VLAIO wanneer de oproep actief is. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten en informatie bijvoegt.
  • Toelichten: houd de voortgang van uw aanvraag in de gaten en wees bereid om eventuele aanvullende informatie te verstrekken als dit wordt gevraagd.
  • Opvolgen: dien tijdig uw tussentijds en eindverslag in met de nodige stavingsdocumenten om de toegekende steun te ontvangen. De toegekende steun wordt uitbetaald in twee schijven van 50%: een eerste schijf als het project is gestart en een tweede schijf na afronding van het project.

Klaar om te groeien?

De kmo-groeisubsidie biedt een unieke kans om de groeiplannen van uw onderneming te realiseren. Of u nu wil innoveren, internationaliseren en uitbreiden, digitaliseren of inzetten op duurzaam en circulair ondernemen: deze subsidie kan de katalysator zijn voor uw succes. Grijp deze kans en ontgrendel het volledige potentieel van uw onderneming met de kmo-groeisubsidie.

Hulp nodig?

Aarzel niet om Katrien Declercq te contacteren. Zij helpt u deskundig bij het onderzoeken of uw plan in aanmerking komt voor een kmo-groeisubsidie. Zij kan u ook ondersteunen bij het opmaken van uw groeiplan en de subsidieaanvraag, en u begeleiden bij het volledige aanvraag- en uitbetalingsproces van het subsidiedossier.

Neem contact op met één van onze experten

Katrien

Katrien Declercq

Manager

Contact