Overslaan en naar de inhoud gaan
#Subsidies #ESG #Mobiliteit

Subsidie in de kijker: transformeer het woon-werkverkeer van uw medewerkers naar duurzame mobiliteit

vrijdag 11/08/2023

Het Pendelfonds, een initiatief dat al lang bekend staat om duurzame vervoerskeuzes te bevorderen, heeft de 14e oproep gelanceerd. Projecten die tot doel hebben om het aantal autoverplaatsingen op het vlak van woon-werkverkeer te verminderen, kunnen in aanmerking komen voor steun. De 14e oproep is specifiek gericht op projecten die de verbinding tussen het openbaar vervoer en de werkplek verbeteren, én op projecten die het gebruik van nabijgelegen fietssnelwegen stimuleren.

Wat omvat de 14e Pendelfondsoproep?

De strategische focus van de nieuwe Pendelfondsoproep is gericht op de volgende aspecten:

 • het stimuleren van het gebruik van nabijgelegen fietssnelwegen
 • de last mile naar bedrijven vanuit een Hoppinpunt, openbaar vervoerhalte of station
 • bedrijven gelegen op een bedrijventerrein en die met minstens drie bedrijven samen worden ingediend
 • een totaalbenadering, dit is een logisch samenhangend en elkaar versterkend geheel van maatregelen uit de lijst:
 1. infrastructurele ingrepen die functionele fietsverplaatsingen, verplaatsingen met elektrisch aangedreven fietsen of carpooling faciliteren
 2. de aankoop en leasing van bedrijfsfietsen en elektrisch aangedreven bedrijfsfietsen
 3. het gebruik van auto- of fietsdeelsystemen
 4. vergoedingen voor het gebruik van het openbaar vervoer
 5. kosten voor fietsonderhoud en de kosten voor het onderhoud van elektrisch aangedreven fietsen
 6. fietsvergoedingen
 7. onkosten verbonden aan communicatie- en sensibiliseringsinitiatieven
 8. de aankoop van uitrusting voor fietsers en voor gebruikers van elektrisch aangedreven fietsen
 9. projectcoördinatiekosten
 10. vergoedingen om innovatieve vormen van woon-werkverkeer te organiseren en te gebruiken

De subsidie bedraagt maximaal 50% van de kosten die aan de projectuitvoering verbonden zijn, met een maximum van € 200.000 wanneer een bedrijf alleen indient. Dit maximum bedrag verhoogt naargelang het project door twee of meer bedrijven wordt ingediend: € 250.000 voor twee bedrijven, € 300.000 voor drie bedrijven, € 350.000 voor vier en € 400.000 voor vijf of meer bedrijven. De projectduur is minimaal twee en maximaal vier jaar.

Bedrijven of andere private instellingen, maar ook lokale of provinciale overheden of andere publieke instellingen (in samenwerking met een private partner) kunnen de subsidie aanvragen. De indieners moeten:

 • minimaal tien werknemers per bedrijf tewerkstellen
 • vestigingen hebben die gelegen zijn in Vlaanderen; enkel deze vestigingen komen in aanmerking voor subsidies

Bedrijven en organisaties die een project willen indienen, kunnen van 18 september tot 18 oktober een dossiernummer aanvragen. Daarna hebben ze tot 18 januari tijd om de subsidieaanvraag te vervolledigen. Hoe meer een ingediend project valt onder de focus van de oproep, hoe hoger de score van het project en hoe meer kans op subsidiëring.

Waarom zou u een subsidie via het Pendelfonds moeten overwegen?

 • Alternatieve vervoersopties: de oproep moedigt alternatieve vervoerswijzen aan zoals fietsen, carpoolen en gebruik maken van het openbaar vervoer. Deze mobiliteitsopties kunnen niet alleen de verkeerscongestie verminderen, maar dragen ook bij aan een schonere luchtkwaliteit.
 • Milieu-impact: door te kiezen voor duurzamere vervoerskeuzes, kunnen uw medewerkers bijdragen aan een meer leefbare omgeving.
 • Collectieve inspanning: de 14e oproep benadrukt het belang van collectieve inspanningen. Door de krachten te bundelen met naburige bedrijven en gezamenlijk deel te nemen aan het Pendelfonds, sluiten bedrijven zich aan bij een gemeenschap die zich inzet voor een groenere mobiliteit.

Hoe kan u een subsidie via het Pendelfonds aanvragen?

Het aanvragen van de subsidie is een gestructureerd proces dat in verschillende fases verloopt:

 • Fase 1: aanvragen van een dossiernummer door het bedrijf of organisatie: tussen 18/09/2023 en 18/10/2023
 • Fase 2: aanvraag potentieelbepaling aan het Provinciaal Mobiliteitspunt: 30/10/2023
 • Fase 3: potentieelbepaling door het Provinciaal Mobiliteitspunt: 20/11/2023
 • Fase 4: datum indiening aanvraagdossier: 18/01/2024
 • Fase 5: bekendmaking goedgekeurde dossiers: april/mei 2024
 • Fase 6: uitvoering project: projectduur is minimaal twee en maximaal vier jaar

Hier zijn enkele stappen om u op weg te helpen:

 • Onderzoek: zorg ervoor dat u goed begrijpt welke criteria en voorwaarden van toepassing zijn op de subsidie. Welke soorten activiteiten komen in aanmerking? Welke documenten zijn nodig?
 • Dossiernummer aanvragen: vanaf 18 september en ten laatste op 18 oktober vraagt u een dossiernummer aan. Tegen 30 oktober dient u bij het Provinciaal Mobiliteitspunt per vestiging een formulier in met werknemersgegevens en een charter in verband met de verwerking van de persoonsgegevens.
 • Projectinhoud vormgeven en bespreken op sociaal overleg: geef de inhoud van uw project vorm en leg uw projectactiviteiten vast. Het project dient gedragen te zijn binnen uw onderneming door de werkgevers én werknemers. Als bewijs daarvan voegt u een verslag toe van het sociaal overleg waarop het project en de concrete subsidieaanvraag is besproken.
 • Aanvraagindienen: volg zorgvuldig de instructies om uw aanvraag online in te dienen bij Departement Mobiliteit en Openbare Werken wanneer u een dossiernummer hebt ontvangen. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten en informatie bijvoegt.
 • Toelichten: houd de voortgang van uw aanvraag in de gaten en wees bereid om eventuele aanvullende informatie te verstrekken als dit wordt gevraagd.
 • Opvolgen: dien tijdig uw tussentijds en eindverslag in met de nodige stavingsdocumenten om de toegekende steun te ontvangen. De toegekende steun wordt uitbetaald in drie schijven. Een eerste schijf van 30% wordt uitbetaald als het project is gestart. Hiervoor moet binnen de zes maanden na de goedkeuring van het project een aanvraag worden ingediend.

Klaar om uw woon-werkverkeer te vergroenen?

De 14e Pendelfondsoproep biedt een nieuwe kans om bewust te kiezen voor duurzamere vervoerskeuzes binnen uw organisatie. Zo kunnen we gezamenlijk een verschil maken voor het milieu en een positieve verandering teweegbrengen in de manier waarop we ons verplaatsen. Doe mee aan deze oproep en draag bij aan een duurzamere toekomst.

Hulp nodig?

Aarzel niet om Katrien Declercq te contacteren. Zij helpt u deskundig bij het onderzoeken of uw plan in aanmerking komt voor een subsidie via het Pendelfonds. Zij kan u ook ondersteunen bij het opmaken van uw plan en de subsidieaanvraag, en u begeleiden bij het volledige aanvraag- en uitbetalingsproces van het subsidiedossier.

Neem contact op met één van onze experten

Katrien

Katrien Declercq

Manager

Contact