Overslaan en naar de inhoud gaan

Green and
Advanced Materials
& Manufacturing and Energy

Energy

De overgang naar een circulaire economie is cruciaal voor duurzame groei en het verminderen van de afhankelijkheid van grondstoffen. Naarmate we overgaan op hernieuwbare energie en elektrische mobiliteit, groeit de behoefte aan geavanceerde materialen. Een duurzame aanvoer van grondstoffen is van vitaal belang voor een groene, digitale en klimaatneutrale economie, waarvoor een verschuiving naar circulaire, biogebaseerde productieprocessen en meer recycling nodig is. De verwerkende industrie speelt een cruciale rol bij het stimuleren van industriële innovatie, het scheppen van banen en groei, en draagt bij aan de economische, sociale en ecologische duurzaamheid van Europa.

Om de doelstellingen van de Europese Green Deal te bereiken, zijn innovatieve oplossingen nodig voor groenere, efficiëntere en betaalbare energie. Groener en slimmer vervoer en vermindering van de energievraag van industriële processen en gebouwen zijn eveneens essentieel. Klimaatverandering is een dringende uitdaging en de Europese Unie heeft zich ertoe verbonden de uitstoot van broeikasgassen tegen 2023 aanzienlijk te verminderen en tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Deze ambitieuze doelstelling vereist dat het industriële concurrentievermogen, de veerkracht en de welvaart van Europa worden vergroot en tegelijkertijd de klimaatdoelstellingen worden gehaald.

Daarom hebben veel regionale en nationale overheden en de Europese Commissie een reeks subsidieprogramma's opgezet om projecten te ondersteunen en de risico's te verminderen.

Regionale subsidies in België

Sluiten

Openvouwen

In België zijn verschillende regionale programma's beschikbaar om onderzoek en innovatie te ondersteunen. Deze programma's worden beheerd door organisaties zoals VLAIO in Vlaanderen, Innoviris in Brussel en SPW Economie, Werkgelegenheid en Onderzoek in Wallonië.

In Vlaanderen kunt u ook genieten van ondersteuning door de speerpuntclusters en innovatienetwerken, die bedrijven, onderzoeksinstellingen en de overheid samenbrengen om sectoroverschrijdende samenwerking in strategische domeinen te bevorderen. Relevante speerpuntclusters zijn Catalisti, SIM, Flux50, VIL, Flanders' FOOD en de Blauwe Cluster.

België neemt ook deel aan Eureka, dat via netwerkprojecten en Eurostars, internationale samenwerkingsmogelijkheden in onderzoek en innovatie biedt.

Europese subsidies

Sluiten

Openvouwen

Ontdek een reeks steunmogelijkheden die door de Europese Commissie of haar uitvoerende agentschappen worden beheerd, waaronder het vlaggenschipprogramma Horizon Europe ter ondersteuning van het onderzoek naar en de ontwikkeling van geavanceerde concepten en technologieën. Als u een zeer ambitieuze kmo bent, overweeg dan de programma's EIC Transition en EIC Accelerator, die bedoeld zijn voor individuele aanvragers.

De EIT Manufacturing, EIT Raw Materials, en EIT Climate Knowledge and Innovation Communities (KIC's) van EIT InnoEnergy stimuleren samenwerkingsverbanden om impactvolle resultaten te behalen. Deze programma's zijn bijzonder nuttig voor kleinere consortia of individuele aanvragers.

Joint Undertakings zoals de Joint Undertaking Circular Bio-based Europe (CBE JU) en Clean Hydrogen vullen het Horizon Europe-kader aan door wereldwijde uitdagingen in groene en geavanceerde materialen & productie en energie aan te pakken. CBE JU stimuleert circulaire biogebaseerde industrieën in Europa, terwijl Clean Hydrogen O&O-activiteiten op het gebied van waterstoftechnologieën ondersteunt om de marktintroductie ervan te versnellen en een koolstofarm energiesysteem tot stand te brengen.

Andere beschikbare Europese programma's zijn onder meer het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) om bedrijven te helpen met innovatie, ondernemerschap en regionale ontwikkeling.

Contacteer ons

Als u hulp nodig hebt bij het identificeren van steunmogelijkheden of het voorbereiden van subsidieaanvragen, zijn wij er om u te helpen. Stuur ons gewoon een e-mail en wij bieden u graag de ondersteuning die u nodig hebt.

Neem contact op met één van onze experten

Kelly-Jayne Aylward

Kelly-Jayne Aylward, PhD

Managing Partner Moore Grants & Incentives

Contact
Sonja Vancrayenest.jpg

Sonja Vancrayenest

Managing Partner Moore Grants & Incentives

Contact