Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Kmo #Europa #ESG

ESG voor kmo’s: richtlijnen en veranderende mentaliteit

maandag 03/07/2023

ESG staat voor environmental, social en governance (milieu, mens en goed bestuur). Het is een onderwerp dat de laatste tijd alomtegenwoordig is. Dit komt gedeeltelijk door de Europese richtlijnen, maar ook een veranderende mentaliteit draagt hieraan bij. Wat betekent ESG nu precies voor Belgische kmo’s?

ESG en duurzaamheid, hetzelfde?

ESG focust op niet-financiële factoren waaronder milieu, sociale en bestuurlijke factoren. Al deze factoren kunnen een invloed hebben op de risico's en opbrengsten van een organisatie.

Doordat ESG en duurzaamheid elkaar veel overlappen, gebruiken veel bedrijven, organisaties en professionals de termen vaak door elkaar. Maar het integreren van ESG-factoren in een organisatie of het hebben van een ESG-beleid betekent niet automatisch dat deze organisatie duurzaam is.

Het geeft wel aan dat er wordt nagedacht over ESG-factoren, maar het wil niet per definitie zeggen dat de duurzaamste optie wordt gekozen. Het doel van een ESG-beleid is echter wel om de duurzaamste optie te kiezen.

Het vinden van een balans tussen economische ontwikkeling, sociale rechtvaardigheid en milieuverdediging is de kern van duurzame ontwikkeling. In 1987 definieerde de VN-commissie Brundtland duurzame ontwikkeling als “een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen, zowel hier als elders in de wereld”.

Environmental, social en governance

Zoals hierboven gezegd, staat ESG dus voor environmental, social en governance. De E van environmental verwijst naar de impact van een organisatie en haar producten en diensten op klimaatverandering. Transparantie over milieukwalificaties, -beleid en -kaders is essentieel voor de relaties met stakeholders en de externe reputatie. Belangrijke milieuaspecten zijn onder meer energie, afval, verontreiniging, broeikasgassen, ontbossing en klimaatverandering.

De S van social verwijst naar maatschappelijk verantwoord omgaan met mensen (klanten, werknemers, leveranciers, enz.). Dit omvat onder andere het beheer van menselijk kapitaal, diversiteit en gelijke kansen, werkomstandigheden, gezondheid en veiligheid, mensenrechten en privacyrechten.

De G van governance verwijst naar het bestuur van een bedrijf en vooral naar het onafhankelijke, ethische en verantwoorde handelen van een organisatie. Belangrijke aspecten binnen governance zijn de beloning van leidinggevenden, belastingpraktijken en -strategie, corruptie, omkoping en bestuur.

Waarom ESG?

Binnen de EU zijn er twee belangrijke richtlijnen ontwikkeld voor bedrijven wat betreft duurzaamheid: de CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) en de CSDD-richtlijn (Corporate Sustainability Due Diligence).

Op dit moment zijn kleine en middelgrote ondernemingen nog niet onderworpen aan de Europese richtlijnen, maar ze kunnen wel verplicht worden om over ESG te rapporteren door hun leveranciers of klanten.

Naast opkomende regelgeving is er ook een verandering in mentaliteit. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor klanten, leveranciers, werknemers en investeerders. Er zal meer transparantie worden gevraagd over duurzaamheid, zowel wat betreft strategie als effectieve acties. Dit vereist inspanningen van veel bedrijven die momenteel misschien wel acties ondernemen rond ESG-onderwerpen, maar nog geen duidelijke strategie hebben ontwikkeld en nog geen rapportageproces hebben opgezet.

Hoe kan Moore helpen?

Wij kunnen uw kmo helpen met het creëren van bewustzijn rond ESG en met het uitwerken van een ESG-strategie. Hebt u interesse of vragen rond dit onderwerp? Contacteer ons gerust. We helpen u graag.

Neem contact op met één van onze experten

Maartje Alberts_2.

Maartje Alberts

kwaliteitsmanagementsystemen; sector industry

Contact