Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Btw-advies #Autofiscaliteit

Wat zijn fake hybrids en hoe worden ze fiscaal behandeld?

woensdag 24/03/2021
Wat zijn fake hybrids en hoe worden ze fiscaal behandeld?

Autokosten verbonden aan het persoonlijk gebruik van hybride wagens ondergaan hetzelfde fiscale regime als wagens met verbrandingsmotoren. Aangezien de CO²-uitstoot van een hybride wagen doorgaans zeer laag is,  zijn deze voertuigen vaak fiscaal interessant door hun hoog aftrekpercentage. Dat geldt echter niet voor de zogenaamde ‘valse hybriden’.
 

Wat zijn fake hybrids?

Zogenaamde valse hybriden zijn wagens die deels werken op brandstof en deels op een oplaadbare elektrische batterij, maar waarvan de energiecapaciteit van de batterij onvoldoende is om een aanzienlijk gebruik toe te laten. Het gaat enkel over plug-in hybriden en niet om full-hybride wagens waarbij de elektrische batterij door middel van de verbrandingsmotor en/of remenergie automatisch wordt opgeladen. 

De officiële CO²-uitstoot vermeld op het inschrijvingsbewijs van dergelijke wagens kan in zo’n gevallen afwijken van de werkelijke CO²-uitstoot, omdat de batterij slechts een beperkte autonomie toelaat en er vaak bijna uitsluitend beroep gedaan wordt op aandrijving via de brandstofmotor.

Worden als ‘fake hybrid’ beschouwd

Oplaadbare hybride wagens aangekocht vanaf 1 januari 2018 en uitgerust met een elektrische batterij waarvan de energiecapaciteit kleiner is dan 0,5 kWh per 100 kilogram van het wagengewicht of die een uitstoot van meer dan 50 g/km hebben.

Fiscaal ontmoedigd 

Als het gaat om zo’n valse hybride moet voor de berekening van het aftrekpercentage, de CO²-uitstoot vervangen worden door de CO²-uitstoot van een overeenstemmend klassiek model (met verbrandingsmotor). Bestaat zo’n model niet, dan moet de officiële CO²-uitstootwaarde vermenigvuldigd worden met 2,5.

De 'zwarte lijst'

De Belgische belastingadministratie heeft op haar website een lijst gepubliceerd met de voertuigen die als ‘valse hybride’ beschouwd worden en de overeenstemmende modellen die in dat geval als referentiewagen moeten worden gebruikt.

Wilt u graag meer weten over autofiscaliteit, download het e-book.

Neem contact op met één van onze adviseurs

Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Contact
An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact