Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Buitenland #Vennootschapsbelasting

Verenigde Arabische Emiraten introduceren vennootschaps-
belasting vanaf 2023

dinsdag 22/02/2022

De Verenigde Arabische Emiraten, hierna kortweg VAE, profileren zich dankzij een aantrekkelijk belastingregime al jaren als één van de belangrijkste handelscentra voor internationale ondernemingen en individuen. Vanaf 2023 zijn ondernemingen er echter onderworpen aan een federale vennootschapsbelasting. Zo moeten de VAE in staat zijn de internationale minimumstandaarden voor fiscale transparantie na te komen en schadelijke belastingpraktijken tegen te gaan.

Inwerkingtreding en tarief vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting zal voor het eerst van toepassing zijn op de boekjaren die aanvangen op of na 1 juni 2023. Dit zijn de tarieven (afhankelijk van de belastbare winst):

  • 0% voor de belastbare winst t.e.m. AED 375.000 of Dubai dirham (ongeveer 89.400 euro)
  • 9% voor de belastbare winst boven AED 375.000

Een afzonderlijk tarief vennootschapsbelasting zal van toepassing zijn op multinationals met een geconsolideerde omzet van meer dan 750 miljoen euro.

Ondanks deze invoering blijft het regime in de VAE nog altijd erg aantrekkelijk. Zeker in vergelijking met andere landen zoals België waar de vennootschapsbelasting 25% bedraagt.

Op wie is de nieuwe vennootschapsbelasting van toepassing?

  • Het nieuwe regime geldt voor de gehele VAE en is er van toepassing op alle vennootschappen en vaste inrichtingen.
  • Een Belgisch hoofdhuis dat beschikt over een vaste inrichting in de VAE kan de winst belastbaar in de VAE vrijstellen in de Belgische vennootschapsbelasting.
  • Natuurlijke personen zijn onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting in de VAE wanneer zij daar een commerciële activiteit uitvoeren en over een ‘business licence/permit’ beschikken.
  • Er is echter geen vennootschapsbelasting verschuldigd op bv. inkomsten van een natuurlijk persoon uit arbeid of aandelen.
  • Ook inkomsten uit vastgoed zijn uitgesloten als een ‘business licence/permit’ niet verplicht is.

Impact op dividenden en meerwaarden op aandelen

Vandaag zijn dividenden ontvangen uit en meerwaarden gerealiseerd op aandelen belastbaar in hoofde van een Belgische aandeelhouder-vennootschap aangezien VAE-vennootschappen onderworpen zijn aan een fiscaal gunstig regime.

Vanaf 1 juni 2023 zullen VAE-vennootschappen onderworpen zijn aan een vennootschapsbelasting van maximaal 9%. De Belgische fiscale wetgeving sluit dividenden en meerwaarden op aandelen uit van een vrijstelling als deze inkomsten afkomstig zijn uit laag belaste entiteiten. Dat zijn niet-EU entiteiten onderworpen aan minder dan 15% vennootschapsbelasting. Er verandert met andere woorden niets aan de manier waarop inkomsten uit aandelen van VAE-vennootschappen belast worden in hoofde van de aandeelhouder-vennootschap volgens Belgisch fiscaal recht.

Bent u privé in het bezit van aandelen van VAE-vennootschappen?
  • Meerwaarden op aandelen zijn vrijgesteld in de Belgische personenbelasting, tenzij er sprake is van een ‘speculatief’ of ‘beroepsmatig’ karakter.
  • Dividenden ontvangen uit VAE-vennootschappen zijn onderworpen aan 30% roerende voorheffing in België.

Vandaag is geen bronheffing in de VAE verschuldigd op dividenden of meerwaarden op aandelen afkomstig uit de VAE.

Controlled Foreign Corporation of CFC-wetgeving

Sinds 1 januari 2019 kent België een Controlled Foreign Corporation of CFC-wetgeving. Die heeft als doel winstverschuivingen tegen te gaan naar landen waar de onderneming geen relevante substantie heeft. Dat zijn kunstmatige constructies die opgezet worden in landen die laag belasten.

Onder deze regeling kan België concluderen dat een deel van de niet-uitgekeerde winst van de CFC belastbaar wordt in hoofde van de Belgische aandeelhouder-vennootschap. Het in België belastbare deel wordt bepaald door de functies, risico’s en activa toegewezen aan de Belgische vennootschap en de CFC.

Voor een goed begrip: deze fictieve winstallocatie aan de Belgische aandeelhouder-vennootschap speelt enkel wanneer er een kunstmatige constructie is opgezet met als wezenlijk doel een belastingvoordeel. Daarnaast geldt er ook nog een controle- en taxatietest voordat CFC-wetgeving effectief van toepassing is.

Belang van relevante en onderbouwde substantie

Het voorgaande onderstreept het belang van en de nood aan daadwerkelijke en relevante substantie die een vennootschap of vaste inrichting aan de dag moet leggen in de VAE. Daarnaast is een goed onderbouwde transfer pricing methodologie en documentatie noodzakelijk. Zo niet, dan kan de Belgische vennootschap of het Belgisch hoofdhuis geconfronteerd worden met de nadelige impact van de CFC-wetgeving. De invoering van een nieuw fiscaal regime in de VAE volgens voormelde tarieven zet de CFC-wetgeving dus niet buitenspel.

Bent u privé-eigenaar van een entiteit in de VAE?

Als u privé-eigenaar bent van een entiteit gevestigd in de VAE, dan houdt u best rekening met de kaaimantaks in de Belgische personenbelasting. Deze taks viseert Belgische inwoners die hun vermogen in het buitenland onderbrengen in bepaalde entiteiten of constructies. Deze zogenaamde doorkijkbelasting belast inkomsten uit buitenlandse juridische constructies in hoofde van de oprichter alsof die inkomsten door de oprichter zelf zijn behaald. Eén van de geviseerde types van juridische constructies betreft buitenlandse rechtspersonen die zijn vrijgesteld van inkomstenbelasting of die onderworpen zijn aan een inkomstenbelasting die minder bedraagt dan 15% van het belastbaar inkomen vastgesteld volgens de Belgische regels. Aangezien de VAE een tarief vennootschapsbelasting invoert van maximaal slechts 9%, kan de Kaaimantaks dus in principe van toepassing zijn.

Als Belgische oprichter kan u ontsnappen aan de toepassing van de kaaimantaks. U moet dan aantonen dat de inkomsten van deze juridische constructie in hoofdzaak worden behaald door de uitoefening van één of meerdere daadwerkelijke economische activiteiten ter plaatse.

Opgelet: ongeacht of de kaaimantaks al dan niet van toepassing is, geldt er wel nog steeds jaarlijks een spontane meldingsplicht van de constructie in de Belgische aangifte personenbelasting.

Frequently asked questions

Ondertussen publiceerde het ministerie van Financiën in de Verenigde Arabische Emiraten een FAQ. Tegen midden 2022 wordt meer verduidelijking voorzien. Indien u betrokken bent, bekijkt u best tijdig wat de impact van deze nieuwe vennootschapsbelasting is binnen uw groep. Of wat de gevolgen zijn voor u privé.

Hebt u vragen over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze experten of uw vertrouwd contactpersoon.

Neem contact op met één van onze experten

Joachim Janssen

Joachim Janssen

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dries Van Buggenhout

Dries Van Buggenhout

Manager Tax & Legal Services

Contact