Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Process & Performance

VCU, de veiligheidsnorm voor uitzendbureaus

donderdag 18/02/2021
VCU

VCU staat voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendkrachten en is een afgeleide van het bekendere broertje VCA, wat staat voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Aannemers.

De VCU checklist is zoals de naam het zegt dus een checklist voor uitzendbedrijven, om na te gaan of ze voldoen aan de eisen rond veiligheid en gezondheid.

De certificatie is nuttig voor uitzendkrachten die werken bij VCA gecertificeerde bedrijven en dus werken onder omstandigheden die bepaalde veiligheids- en/of gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het grote verschil met VCA is dat het uitzendbureau zelf niet het gezag en het toezicht over de uitzendkrachten heeft, dat ligt bij de opdrachtgever. Dat heeft ook als impact dat het uitzendbureau niet zelf de veiligheids- en gezondheidsrisico’s moet inventariseren, dat gebeurt door de opdrachtgever. Het uitzendbureau moet de risico’s wel opvragen en moet van de opdrachtgever te horen krijgen hoe de uitzendkrachten zich moeten beschermen tegen de geïdentificeerde risico’s.

Met zo’n VCU certificaat tonen uitzendbureaus zowel aan de uitzendkrachten als aan de opdrachtgevers dat ze veiligheid en gezondheid belangrijk vinden en serieus nemen. Opdrachtgevers die zelf VCA gecertificeerd zijn, verwachten namelijk dat niet alleen hun interne maar ook hun externe werknemers op de hoogte zijn van belangrijke veiligheids- en gezondheidsrichtlijnen en maatregelen.

De VCU checklist biedt een leidraad met maatregelen op vlak van veiligheid en gezondheid en is onderverdeeld in volgende thema’s :

  • Organisatie
  • VG (veiligheid en gezondheid) beleid
  • Vakopleiding, ervaring, VG-opleiding en medische geschiktheid
  • Aanvraag, selectie, instructie, controle en evaluatie
  • Ongevallen met verzuim/werkverlet
  • Bedrijfsgezondheidssector

Aan de hand van deze maatregelen zorgen de uitzendbureaus ervoor dat ze zich kunnen beschermen tegen veiligheids- en gezondheidsrisico’s, zorgen ze voor continuïteit van de organisatie en zorgen ze ervoor dat ze continu bezig zijn met het verbeteren van hun organisatie.

Waarom zou u als uitzendbureau voor een VCU-certificaat gaan?

Eerst en vooral geeft u met een VCU certificaat aan uw (toekomstige) uitzendkrachten aan dat u zorg voor hen wilt dragen en dat u hen op een veilige en gezonde manier wilt laten werken. Een VCU certificaat maakt u als uitzendbureau dus interessanter bij de uitzendkrachten.

Langs de andere kant maakt een VCU certificaat u ook interessanter voor de (toekomstige) opdrachtgevers. Het certificaat geeft aan de opdrachtgever aan dat u een betrouwbare partner bent die bezig is met veiligheid en gezondheid, waardoor er heel wat potentiële problemen voorkomen worden. Zo genereert u als organisatie extra business en krijg u uitdagend werk aangeboden door de opdrachtgevers.

Heeft u nog vragen of bent u geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek ? Neem gerust contact op met onze experten.

Neem contact op met één van onze experten

Maartje Alberts_2.

Maartje Alberts

kwaliteitsmanagementsystemen; sector industry

Contact