Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain & Operations #Business Analytics #element61

Sterke interesse in Vena Solutions als oplossing voor S&OP

donderdag 14/01/2021
S&OP Supply Chain

In de uitdagende tijden van vandaag blijft S&OP het proces bij uitstek dat bedrijven helpt bij het operationeel uitwerken van de strategische koers die wordt gevaren. Dat de belangstelling voor S&OP in deze woelige tijden nog meer aanwakkert, blijkt uit de grote opkomst bij een webinar van Moore Business Consulting.

Tijdens deze virtuele vergadering werd op een praktische manier belicht hoe je het maximum haalt uit S&OP met een moderne en intuïtieve tool als Vena Solutions.  

S&OP: kansen en uitdagingen

Deelnemers van de webinar bevestigden dat S&OP het beste proces blijft voor het in evenwicht brengen van vraag en aanbod. Het proces lijkt straight-forward: verkoopsplanning en productieplanning aligneren met de financiële targets van het bedrijf. Maar toch blijkt dat nog heel wat organisaties struikelen over een aantal gekende hindernissen: het data-beheer, de discipline om maandelijks door de S&OP cyclus te gaan, het samenwerken in functie van gemeenschappelijke bedrijfsdoelen, het worstelen met spreadsheets allerhande. 

Waarom draait S&OP soms vierkant ?

Wat je nodig hebt, is een geïntegreerde procesbenadering met gemeenschappelijke bedrijfsdoelen, een goed databeheer en adequate technologie. Tijdens de webinar werd toegelicht dat het onmogelijk is om een goed S&OP-proces te voeren als een van die elementen niet aanwezig is. Vaak zie je dat teams dan teruggrijpen naar losstaande spreadsheets en dat elke afdeling opnieuw vertrekt vanuit de eigen plannen, in plaats van 1 centraal bedrijfsplan. Zoals in de webinar aangehaald, leidt dit heel vaak tot dataverlies. Tegensprekende Excel bestanden en heel wat manueel data-werk, vertragen het hele proces, vaak met frustratie en een uitgedoofde S&OP ambitie tot gevolg.

Succesvolle S&OP met Vena Solutions

Vena Solutions, ontwikkeld door het gelijknamige Canadese softwarehuis, is een oplossing voor de meest verscheiden processen waarbij mens en data hand in hand gaan. Peter Tegenbosch van Moore Business Analytics legde uit hoe Vena een aantal basisblokken bevat, waarmee je het S&OP proces op maat van de organisatie uitbouwt. Vena biedt het beste van spreadsheets, maar zonder de valkuilen. Een intuïtieve process modeler laat toe om een krachtige workflow uit te bouwen die mensen van de verschillende afdelingen (sales, productie, finance) naadloos laat samenwerken. Data zit niet langer verspreid over verschillende spreadsheets en folders, maar is via de Cloud altijd en overal beschikbaar. De integratie met het ERP-systeem zorgt voor een vlekkeloos gegevensbeheer, waardoor het S&OP plan ook vlot wordt omgezet in productie- of aankooporders: Vena zet het plan om in actie!  

Demo toont hoe teams vlot samenwerken aan het S&OP plan

Tijdens het laatste deel van de webinar gaf Peter Tegenbosch nog een gesmaakte interactieve demo. De S&OP workflow stuurt het hele proces, waardoor medewerkers uit Sales, Operations en Financevlot kunnen samenwerken. Na de update van de verkoopprognoses, vraagt het systeem de voorraadplanners om het aankoop- en productieplan bij te sturen. Onmiddellijk wordt ook de impact op het financiële plan duidelijk. Sales, operations en finance gaan werkelijk hand in hand. Maar er is meer: intelligente solvers nemen heel wat repetitieve planningstaken over, dit alles in een spreadsheet-like omgeving die heel wat Excel functionaliteiten in zich draagt. S&OP wordt bij wijze van spreken kinderspel. Rapporten en dashboards worden vlot gedeeld en ook aan de integratie met PowerPoint, Word en Outlook is gedacht. Tot slot, lichtte Joël Wijns, Partner Supply Chain Consulting bij Moore, nog kort het belang toe van de geïntegreerde aanpak die Moore hanteert bij de implementatie: het business proces en de technologie moeten hand in hand gaan om van S&OP een succes te maken... 

Benieuwd naar meer? 

Goed opgezette S&OP levert beter voorspelbare bedrijfsresultaten op. Vena Solutions is wat ons betreft een interessante alternatieve speler die absoluut een plaats verdient in de markt van de planningsoplossingen.

Wie de webinar heeft gemist, of wie deze nog een keer wil bekijken, kan de opname en slidepresentatie verkrijgen. Benieuwd naar meer? Neem contact met ons op als u vragen heeft over Vena Solutions of S&OP implementaties. 

Neem contact op met één van onze experten

Joël Wijns

Joël Wijns

supply chain; sector life science

Contact