Overslaan en naar de inhoud gaan
#Dealmakers #Financiering #Overname #Kmo

Overnames waarvan zowel koper als verkoper beter worden

maandag 09/01/2017
Overnames waarvan zowel koper als verkoper beter worden

Vroeger verkochten ondernemers hun bedrijf pas aan het einde van hun loopbaan. Vandaag zetten kmo's veel sneller die stap. Dealmakers adviseert en begeleidt Belgische bedrijfsleiders bij de verkoop van hun kmo – van de waardebepaling tot de inning van de koopprijs. Managing partner Philippe Craninx: “Wij realiseren overnames waarvan de verkoper en koper beter worden.

Voor welke diensten kunnen bedrijven bij jullie terecht?

"Dealmakers biedt advies en begeleiding bij overnames van kmo’s. Het betreft overnames tot tien miljoen euro met een sterke lokale inslag. Dealmakers maakt deel uit van Moore Belgium, een accounting- en consultingbedrijf met 420 financiële experts en bedrijfsadviseurs.”

Welke kmo's kloppen bij Dealmakers aan?

“Meestal gaat het over ondernemingen met tien tot zeventig werknemers en een transactiewaarde tussen de één en tien miljoen euro. Die bedrijven zijn vaak lokaal verankerd. Ook de potentiële kopers zijn doorgaans Belgisch. Daarom hebben we overname-experts in alle landsdelen. Zij worden geruggensteund door het team in Mechelen én de collega's in heel België. Ondernemers uit Oost- en West-Vlaanderen worden begeleid door Chris Van hoorde, gepokt en gemazeld in ons vak.”

In welke fase schakelen bedrijven jullie in?

“Dat gebeurt op twee momenten. Enerzijds wanneer de ondernemer wil weten wat zijn opties zijn. Anderzijds wanneer hij heeft beslist om zijn bedrijf te verkopen. We begeleiden hem dan in het verkoopproces. We bepalen de waarde van de onderneming en stellen het voorstellingsdossier samen. We leggen contacten met potentiële kopers en begeleiden de onderhandelingen. In de realisatiefase coördineren wij het boekenonderzoek en de opmaak van de definitieve contracten. Het hele traject dus tot en met de inning van de koopprijs.”

Welke expertises heeft Dealmakers in huis?

“Wij zitten op het kruispunt van heel wat vakkennis. Onze medewerkers zijn cracks in financiën, fiscaliteit en juridische materies. En hebben sterke sociale skills. Tenslotte leggen ondernemers een deel van hun levenswerk in onze handen. Dealmakers voegt daar nog een vijfde expertise aan toe: een specifieke sector expertise via de collega’s van Moore Corporate Finance. Op die manier schatten we de waardedrijvers van de onderneming beter in en vinden we de geknipte overnemer. Dit is een echte win-winsituatie tussen verkoper en koper.”

Verkoopt de ondernemer vooral wanneer hij met pensioen gaat?

“Dat was vroeger het geval. Toen bestond ons cliënteel vooral uit zestigplussers en verkocht een ondernemer zijn bedrijf wanneer hij geen opvolger vond. Vandaag krijgen we veel veertigers over de vloer. De race naar schaalvergroting ligt aan de basis. Kmo’s zien zich gesandwicht tussen de grote spelers in hun sector. Door de globalisering is ook de internationale concurrentie sterk gestegen. Daarom besluiten ondernemers sneller om te verkopen. Of ze krijgen al eerder een overnamevoorstel.”

Is België een goede ondernemersbodem?

“Veel klanten zijn zwaar teleurgesteld in het Belgische ondernemingsklimaat. Het schoentje wringt bij de zware fiscale lasten en de administratieve rompslomp. De overheid onderschat de vaak perverse middellange- en langetermijneffecten van de even vaak goed bedoelde beleidsinitiatieven. Denk aan de invoering van een meerwaardebelasting. Men wil de lasten eerlijk verdelen, maar treft die ondernemers dubbel. Daarom doe ik een warme oproep: duw onze bedrijven niet naar het buitenland. Maar stimuleer ondernemerschap. Zo laten we onze economie groeien tot profijt van iedereen.”

Bron: Business Vlaanderen

Klik hier voor het volledige en originele artikel.

Neem contact op met een van onze adviseurs

Philippe Craninx

Philippe Craninx

Managing Partner Corporate Finance

Corporate Finance