Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain

Nieuwe treinverbinding naar Zwitserland maakt Port of Antwerp-Bruges nog meer multimodaal

dinsdag 21/06/2022

Nadat de Antwerpse haven en de haven Zeebrugge eerder dit jaar de handen in elkaar sloegen onder de naam Port of Antwerp-Bruges, wordt nu bijkomende spoorcapaciteit aangekondigd. Met de bekendmaking van zijn nieuwe connectie naar de Zwitserse Rijnhaven Birsfelden wint het intermodale netwerk aan kracht.

De spoorverbinding Antwerpen – Athus – Birsfelden legt de focus op containers met een maritieme lading. Die containers zullen worden aan- en afgevoerd van Antwerpen en Zeebrugge tot het Zwitserse Birsfelden (bij Bazel). Vanuit Zeebrugge en Antwerpen vonden er al twaalf ritten per week plaats naar Athus, tegen de grens met Luxemburg. Van hieruit bestond reeds een verbinding met de industriële clusters van Luxemburg, het Saarland en Lotharingen. De nieuwe uitbreiding van het spoorgoederennetwerk is gestart met één wekelijkse rit tussen de maritieme cluster in het noorden en de linkeroever van de Rijn.

Meer duurzaamheid en stabiliteit

Het project moet bijdragen tot het behalen van de gestelde groene ambities. Treinen halen immers heel wat vrachtwagens van de weg. Daardoor verlagen ze niet enkel de CO2-uitstoot, ze pakken ook de verkeerscongestie aan. Het havenbestuur heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 minstens 20% van het vrachtvervoer via het spoor te laten verlopen.

De verhoging van de intermodale capaciteit zorgt niet alleen voor de vergroening van het transport, maar ook voor een grotere stabiliteit in de toeleveringsketen. In de wetenschap dat de congestie op onze wegen én het nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs tot een steeds groter probleem zal uitgroeien, zal treintransport voor steeds meer bedrijven een interessante opportuniteit worden.

Op zoek naar een duurzamer en veerkrachtig Supply Chain netwerk? Moore helpt u op de goede weg. Met specifieke vragen over de planning of integratie van internationaal transport kunt u steeds terecht bij één van onze experten:

Neem contact op met één van onze experten

Frederik Van Lokereren

Frederik Van Lokeren

Manager Business Consulting

Contact
Andreas Bartholomees

Andreas Bartholomees

Consultant Business Consulting

Contact