Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw-advies #Business Legal #Business & International Tax #Fiscaliteit #Vennootschap

Kent u de troeven van een vergoeding voor auteursrechten?

vrijdag 12/03/2021
Kent u de troeven van een vergoeding voor auteursrechten?

Misschien ziet u zichzelf niet meteen als een artiest, maar als u auteursrechtelijk beschermd werk produceert en dat via een cessie of concessie beschikbaar stelt aan derden, kan u zichzelf een vergoeding voor auteursrechten toekennen met toepassing van een bijzonder voordelige fiscale regeling. 

De gunstige regelgeving rond auteursrechten geldt niet enkel voor creatievelingen zoals kunstenaars, architecten of journalisten. Ook bedrijfsleiders die bijvoorbeeld software ontwikkelen of een ander auteursrechtelijk beschermd werk produceren, kunnen ervan profiteren. De minister van Financiën heeft in 2015 bevestigd dat een vennootschap aan 
haar bedrijfsleider een vergoeding voor auteursrechten kan uitkeren. Een interessante manier om geld vanuit uw vennootschap over te hevelen naar uw privévermogen.

De fiscale voordelen van deze bron van inkomsten zijn alvast mooi:

  • Op het netto inkomen uit auteursrechten rust een bijzonder voordelig belastingtarief van slechts 15%. Doordat de forfaitaire beroepskosten (die jaarlijks geïndexeerd worden) op de eerste schijf van 16.320 euro 50% bedragen en op de volgende schijf van 32.640 euro 25%, ligt de effectieve belastingdruk op de eerste schijf van 32.640 euro lager dan 15%.
  • Auteursrechten zijn niet onderworpen aan sociale bijdragen.  
  • Wel opletten, het voordeeltarief op de uitgekeerde auteursrechten is begrensd tot een totaal jaarbedrag van 62.090 euro (inkomstenjaar 2020). Overschrijdt u die grens, dan kan de fiscus de auteursrechten kwalificeren als beroepsinkomsten.

Wilt u graag meer weten over fiscale optimalisatie, download het e-book.

Neem contact op met één van onze adviseurs

Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Contact
An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact
Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact