Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Corporate Finance #Mergers & Acquisitions #Overname

Hoe wordt een overnameprijs bepaald en betaald?

maandag 07/11/2022
Hoe wordt de overnameprijs bepaald en betaald?

Bent u van plan een bedrijf over te nemen? Hoe wordt dan de prijs van het bedrijf bepaald en hoe betaalt u die? 

Download e-book bedrijfsovername

Samenstelling prijs

Twee courante modellen worden gebruikt om de overnameprijs te bepalen. Maar uiteindelijk draait alles om wat u met de verkoper overeenkomt.

Het locked-box model

Dit model gaat uit van een vaste prijs. Die wordt bepaald aan de hand van de gegevens op een tussen partijen afgesproken referentiepunt. Er is geen latere aanpassing voorzien. Vanaf dit referentiepunt gaan alle economische risico’s, winsten en verliezen over op u als koper.

Als koper is het van belang dat u voldoende garanties inbouwt om leakage te vermijden. Dat zijn alle handelingen die, vergeleken met het verleden, niet gekwalificeerd kunnen worden als normale bedrijfsvoering tussen het ogenblik waarop de prijs is vastgesteld en de closing of eigenlijke eigendomsoverdracht. Ze kunnen leiden tot een verarming van het onderliggende vennootschapsvermogen.

Closing accounts

Volgens dit model betaalt u als koper op het moment van de eigenlijke eigendomsoverdracht (closing) een voorlopige prijs op basis van gegevens die op die datum beschikbaar zijn. Eens de financiële gegevens nadien werkelijk vastgesteld worden, wordt de prijs aangepast. De beschikbare gegevens op closing worden vergeleken met de financiële gegevens die pas na het afsluiten van de volledige transactie beschikbaar zijn. Dit is voor u als koper een interessant model, want het economisch risico gaat pas over bij de eigenlijke eigendomsoverdracht en de closing accounts worden opgesteld onder uw controle. Het model leidt vaak tot complexe en tijdrovende discussies, waardoor het minder vaak gebruikt wordt.

Betalingswijze

Wenst u als koper zekerheid dat u bij mogelijke schade na closing uw vorderingsrecht kan uitoefenen, dan kiest u best voor een escrow-rekening of een bankgarantie.

Bij een escrow-rekening wordt een deel van de overnameprijs op een geblokkeerde rekening bij een bank of notaris geplaatst. Dat wordt pas vrijgegeven als de nodige voorwaarden vervuld zijn.

Bij een bankgarantie kan aan de verkoper gevraagd worden een bankgarantie op eerste verzoek af te leveren of een gewone bankgarantie die pas wordt vrijgegeven als de nodige voorwaarden vervuld zijn.

Wilt u meer lezen over het onderwerp bedrijfsovername? Download hier ons e-book. 

Neem contact op met één van onze experten

Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact
Philippe Craninx

Philippe Craninx

Managing Partner Corporate Finance

Contact
Tom Vanraes

Tom Vanraes

Managing Partner Moore Law

Contact