Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Corporate Finance #Mergers & Acquisitions #Overname

Hoe vindt u een geschikt bedrijf om over te nemen?

donderdag 27/10/2022
Hoe vindt u een geschikt bedrijf om over te nemen?

Er zijn verschillende pistes die u kan volgen als u een bedrijf zoekt om over te nemen. Onze experts sommen ze hier voor u op.

Download e-book bedrijfsovername

Overnameplatformen

Deze platformen zijn een soort immoweb voor over te nemen bedrijven. Vaak vindt u daar eerder kleinere bedrijven. Het gaat doorgaans om transacties waarbij u als koper 100% eigenaar wordt en u de onderneming, na een korte overgangsperiode, zelf leidt.

Overnameadviseurs

Deze gespecialiseerde adviseurs hebben een portefeuille van bedrijven die te koop worden aangeboden. Ze screenen de ondernemingen grondig en zoeken geschikte overnamekandidaten. Ze zorgen dat de zoektocht gestroomlijnd en vlot verloopt zodat ze zo efficiënt mogelijk bij de geschikte kandidaat uitkomen.

Het resultaat van hun tussenkomst leidt tot diverse soorten transacties, bijvoorbeeld met een mede-investeerder. Bij sommige adviseurs krijgt u eenvoudig toegang tot de verschillende opportuniteiten via de website na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring. Bij andere moet u zich eerst registreren in een database om toegang te krijgen.

Zowel privé-investeerders als investeringsmaatschappijen en grotere bedrijven uit de sector doen een beroep op overnameadviseurs.

Investeringsmaatschappijen

Institutionele investeringsmaatschappijen (private equity & family office) zoeken doorgaans Management Buy-In kandidaten. Dat zijn personen, meestal managers, die de kans krijgen om een minderheid in te kopen in het kapitaal.

Als privé-investeerder zonder de nodige financiële slagkracht, kan het nuttig zijn een institutionele investeerder te betrekken. Vaak is die nauw betrokken bij het afsluiten van een deal, maar als Management Buy-In kandidaat kan u zeker zelf relevante overnames voorstellen. Is er een match, dan kan dat leiden tot een gezamenlijke overname waarbij u aan het operationele stuur zit.

Eigen netwerk

Als ondernemer komt u veel andere ondernemers tegen. Misschien zijn er wel interessante overnames te doen binnen uw eigen netwerk? Zodra het gaat om een project van enige omvang en complexiteit, roept u toch best de hulp in van financiële, fiscale en juridische adviseurs om alles in goede banen te leiden.

Wilt u meer weten over dit topic? Download dan hier ons e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact
Philippe Craninx

Philippe Craninx

Managing Partner Corporate Finance

Contact
Tom Vanraes

Tom Vanraes

Managing Partner Moore Law

Contact