Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Estate Planning

Hoe schenkt u uw bedrijf en behoudt u toch een vorm van controle en inkomen?

dinsdag 15/06/2021
Hoe schenkt u uw bedrijf en behoudt u toch een vorm van controle en inkomen

Als de opvolging van uw bedrijf in het vizier komt, moet u zich even bezinnen over hoe u uw levenswerk wil overdragen.

  • Geeft u het volledig uit handen of wil u nog meedraaien?
  • En als u kinderen hebt, zijn die geïnteresseerd om mee in het bedrijf te stappen, of niet?
  • En zelfs als er nog geen familiale overnemer in het zicht is, wil u misschien toch al een deel van uw bedrijf schenken om de erfbelasting wat te verlichten?

Omdat elke situatie uniek is, gaat het vaak om maatwerk. We schetsen enkele mogelijkheden.

U behoudt graag nog wat controle

Als u graag nog een vorm van controle behoudt, hebt u verschillende mogelijkheden. Allemaal pistes die u in staat stellen om aan het roer van uw bedrijf te blijven staan en inkomsten te behouden. Een goed opgestelde schenkingsakte, de oprichting van een maatschap of een private stichting: het zijn interessante manieren om uw bedrijfsoverdracht zodanig te organiseren dat een generatiewissel iedereen tevreden stelt.

Slechts één van uw kinderen toont interesse

Wanneer slechts één van uw kinderen het bedrijf wil leiden, liggen de kaarten wat ingewikkelder. De intrede van de opvolger moet goed voorbereidworden. U moet met uw kinderen die niet in het bedrijf stappen goede sluitende afspraken maken. Zij moeten de garantie krijgen dat hun erfdeel in het bedrijf niet bedreigd wordt.

Om die puzzel mooi te doen passen, doet u er goed aan u professioneel te laten adviseren. Vaak zal een ‘familieraad’ geïnstalleerd worden, die een charter opmaakt met daarin de langetermijndoelstellingen van de familie met betrekking tot het verderzetten en het beleid van het bedrijf. Vervolgens wordt één en ander bindend vastgelegd in de statuten van de vennootschap, in aandeelhoudersovereenkomsten, of via de tussenkomst van een entiteit als een holding of een administratiekantoor.

Wat is een STAK?

Een Stichting Administratiekantoor wordt opgericht om de beslissingsmacht over een bedrijf bij één of enkele opvolgers te leggen, terwijl de economische opbrengsten nog steeds gedeeld worden met een grotere groep (bijvoorbeeld neven en nichten van de oorspronkelijke oprichters). Vooral bij grotere ondernemingen is dit een bekende techniek om het bedrijf in familiale handen te kunnen houden over de generaties heen.

Een familiebedrijf erven of schenken: wat zegt de fiscus?

In de drie gewesten bestaat er een fiscale gunstregeling voor de overdracht van een familiale vennootschap en onderneming naar de volgende generatie.

  • Tijdens uw leven kan u de onderneming aan uw kinderen schenken aan 0%.
  • Bij uw overlijden kan u de onderneming laten vererven aan uw kinderen aan een gunsttarief van 3% in Vlaanderen en Brussel en van 0% in Wallonië.

Op het moment van de schenking of vererving zijn aan die fiscale gunstregeling voorwaarden gekoppeld over het aandelenbezit, het stemrecht  en de economische activiteit. Ook na de overdracht moeten in de drie gewesten nog enkele jaren voorwaarden nageleefd worden om dat gunstregime te behouden.

Wil u graag meer weten over Estate Planning, download het e-book.

Neem contact op met één van onze adviseurs

Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner Moore Law

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner Moore Law

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner Moore Law

Contact
Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact