Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Estate Planning

Hoe schenken en toch controle behouden over uw vermogen?

dinsdag 15/06/2021
Hoe schenken en toch enige controle behouden over uw vermogen

Een rendabel familiebedrijf, een aanzienlijke effectenportefeuille: u geeft dat misschien niet graag zomaar uit handen. Of u bent er niet 100% gerust in dat uw kinderen al op een volwassen manier met geld kunnen omgaan. En hoe zorgt u ervoor dat u voldoende overhoudt voor uzelf? U hebt verschillende mogelijkheden om te schenken en toch een oogje in het zeil te houden.

De maatschap: soepel en eenvoudig

Een maatschap is een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid met een afgescheiden vermogen. Er zijn slechts weinig verplichte wettelijke regels, zodat u als vennoot een grote vrijheid hebt uw zaken te organiseren op maat van uw familie. Met een maatschap kan u een bepaald vermogen afzonderen ten voordele van de volgende generatie en het toch onder uw beheer houden. Het beheer wordt na uw overlijden overgelaten aan één of meerdere opvolgers die de voorschriften in de statuten moeten respecteren in het belang van de vennootschap en haar vennoten.

Als u een vermogen onderbrengt in een maatschap, kan u vervolgens de maatschapsaandelen schenken aan uw kinderen of andere begiftigden. De volgende generatie wordt dan eigenaar van die maatschapsaandelen. Het vermogen zelf wordt nog verder beheerd door u als zaakvoerder. Zo behoudt u nog een zekere mate van controle. Als zaakvoerder roept u voor belangrijke beslissingen best alle vennoten samen. U kan afspraken maken over de manier waarop het vermogen beheerd wordt, wanneer er iets vrijgemaakt wordt als een kind/vennoot wil investeren, tot hoe lang u zaakvoerder blijft en wie u opvolgt.

Bewindsclausule: stap voor stap

Een andere manier om uw vermogen over te dragen met behoud van enige controle, is via een bewindsclausule in de schenking. Tot de begiftigde een zekere leeftijd bereikt heeft, treedt u of iemand anders op als bewindvoerder en vertegenwoordiger van de begiftigde. Tijdens het bewind kan u de begiftigde rustig opleiden over het correct beheer van het geschonken vermogen. Zo’n clausule is echt maatwerk en vaak is een geleidelijke controleoverdracht over het geschonken vermogen de beste oplossing.

In de praktijk wordt deze clausule regelmatig gecombineerd met een vervreemdingsverbod als extra voorzorgsmaatregel. Als schenker bepaalt u dat de begiftigde de geschonken goederen niet mag vervreemden, bezwaren of vervangen. Voorwaarde voor de geldigheid is wel dat het verbod een rechtmatig belang dient en beperkt is in de tijd.

Voorbehoud van vruchtgebruik: controle en inkomsten

U kan opteren voor een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik. Als vruchtgebruiker heeft u na de schenking het recht om de geschonken zaak te gebruiken en ervan te genieten. Bij uw overlijden dooft het vruchtgebruik uit en krijgt de begiftigde de volle eigendom zonder dat erfbelasting betaald moet worden. Tijdens uw leven behoudt u nog enige controle.

Een voorbehouden vruchtgebruik draagt bovendien bij tot uw levensstandaard. Door te schenken met voorbehoud van vruchtgebruik blijft u de vruchten van de geschonken goederen opstrijken. Denk bijvoorbeeld aan de huurinkomsten van een onroerend goed en de dividenden en opbrengsten van effectenportefeuilles. Zo kan u comfortabel wonen, hebt u voldoende voor medische uitgaven en behoudt u uw koopkracht.

Schenking met last: geef instructies

Nog een laatste piste om te schenken en uzelf van een inkomen te voorzien, is een last koppelen aan uw schenking. U legt uw kinderen bijvoorbeeld een verplichting op om een rente te betalen of in te staan voor de kosten van uw levensonderhoud. En niet onbelangrijk, als één van uw kinderen zijn verplichting niet nakomt, is dat een grond om de schenking te herroepen. Zorg wel dat uw schenkingsakte zeer duidelijk aangeeft wat precies onder deze last valt en welke financiële tussenkomst u van uw kind verwacht.

Wil u graag meer weten over Estate Planning, download het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner Moore Law

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner Moore Law

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner Moore Law

Contact
Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact