Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Corporate Finance #Mergers & Acquisitions

Hoe bereidt u zich voor op de verkoop van een bedrijf?

dinsdag 15/11/2022
Voorbereiding op verkoop bedrijf

Een succesvolle overname staat of valt met een goede voorbereiding. Ontdek hier alle stappen om deze voorbereiding op te kunnen maken.

Download e-book bedrijfsoverdracht

Begin er op tijd aan

Een bedrijf verkopen is een werk van lange adem. Bereid alles ruim op tijd voor. Het komt erop aan uw onderneming op een gouden schoteltje aan te bieden. De bedrijfsstructuur en het organigram moeten op punt staan, de portfolio moet goed zitten, het voorraadbeheer moet vlekkeloos verlopen, de opvolging van inkomende en uitgaande facturen moet in een waterdicht proces gegoten zijn, als vastgoed verkocht wordt, moet dat in een zo goed mogelijke staat zijn…

Timing is cruciaal bij de verkoop van een bedrijf.

Als u ruim op tijd aan de voorbereidingen begint, hebt u die timing zelf in de hand en kan u het ideale moment afwachten om uw bedrijf op de markt te brengen. Onder tijdsdruk wordt de kans op een goede verkoopprijs een pak kleiner…

Ga eens op vakantie!

Als u zelf geen operationele rol meer wil opnemen na de verkoop dan moet u uzelf misbaar maken. Een bedrijf dat te afhankelijk is van één persoon en volledig leunt op de oprichter, is niet aantrekkelijk voor potentiële kopers. Let it go, is de boodschap. Zo wordt meteen duidelijk hoe vlot uw onderneming blijft draaien als u er niet bent.

Bepaal wat u wil verkopen

Wil u het volledige bedrijf verkopen en al uw aandelen van de hand doen? Of verkoopt u alleen het handelsfonds? Elke optie heeft impact op de kopers die u aantrekt, en op de waarde die ze op uw onderneming plakken. Vastgoed kan voor kopers een obstakel vormen, net als andere niet-bedrijfseigen activa. Denk erover na of u niet beter vóór de verkoop, bepaalde zaken uit uw onderneming haalt. Tijdens het transactieproces is dat verre van ideaal.

Leg uw voorwaarden vast

Naast een correcte prijs zijn er misschien nog andere zaken belangrijk voor u als verkoper. De voorwaarden die u naar voren schuift, definiëren mee het type koper dat u zoekt. Ze hangen eerst en vooral af van uw eigen toekomstige rol. Verdwijnt u uit het bedrijf of wil u aan boord blijven in een operationele rol? Wil u nog inkomsten uit de onderneming blijven halen? Misschien wil u dat bepaalde personeelsleden nog voor minstens een bepaalde periode aan boord blijven. Ook hoe u de financiering ziet, is van belang.

 

Zet alles duidelijk op papier Elke randvoorwaarde speelt onvermijdelijk een rol in het verkoopproces. Bepaal op voorhand welke voorwaarden voor u een breekpunt zijn en over welke er nog te onderhandelen valt.

Zoek een geschikte koper

Welke koper het wordt, hangt af van uw verwachtingen en eisen, en uiteraard van de interesse op de markt. Zoekt u een operationele koper of een pure investeerder? Het kan iemand zijn die u kent zoals een familielid of medewerker. Met een gekende partij onderhandelen, is geen garantie op een vlotter verkoopproces, maar het kan helpen. De koper kan een privépersoon zijn of een grotere groep of bedrijf. Dat is van belang want naargelang de grootte zal de koper de overname helemaal anders aanpakken.

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Download dan ons gratis e-book over bedrijfsoverdracht.

Neem contact op met één van onze experten

Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact
Philippe Craninx

Philippe Craninx

Managing Partner Corporate Finance

Contact
Tom Vanraes

Tom Vanraes

Managing Partner Moore Law

Contact