Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Dividenden #Buitenland #Frankrijk

Franse dividenden (eventjes) minder belast dan Belgische

dinsdag 23/03/2021
French flag below Arc de Triomphe in Paris, France. Low angle view.

Voortaan houdt u netto meer over aan uw Franse dividenden dan aan uw Belgische. 

Recente rechtspraak en een nieuwe houding van de fiscus zorgen ervoor dat het FBB verrekend mag worden voor 15%. En dat is meer dan de effectieve bronheffing in Frankrijk van 12,8%.

Geen eensgezindheid over dubbelbelastingverdrag

Als u dividenden ontvangt vanuit het buitenland, wordt u als Belgisch fiscaal rijksinwoner vaak dubbel belast. Een eerste keer via bronheffing in het buitenland en vervolgens via een finale heffing van 30% in België. Dat geldt ook voor dividenden van Franse oorsprong.

Volgens het intern Frans recht bedraagt de bronheffing 12,8%. In België worden de ontvangen dividenden vervolgens belast aan 30% bovenop die Franse bronheffing.

Een dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk bepaalt echter dat België een verrekening moet toekennen voor deze Franse bronheffing. Het gaat om het forfaitair gedeelte van de buitenlandse belasting, hierna FBB genoemd. Die verrekening bedraagt 15% van het nettobedrag van het dividend na inhouding van de Franse bronheffing.

De Belgische fiscale administratie wilde deze bepaling uit het dubbelbelastingverdrag echter niet toepassen, aangezien het FBB voor particulieren in het intern Belgisch recht al afgeschaft is sinds 1988. Dat standpunt werd echter niet door alle belastingplichtigen gedeeld en meermaals aangevochten. Zij waren van mening dat verdragsbepalingen voorrang hebben op het intern recht.

Fiscus legt zich neer bij cassatierechtspraak

In 2017 oordeelde het Hof van Cassatie al in het voordeel van de belastingplichtigen. De fiscus legde zich echter niet neer bij deze uitspraak. Maar in een arrest van 15 oktober 2020 besliste het Hof van Cassatie opnieuw dat het dubbelbelastingverdrag voorrang heeft op het intern Belgisch recht en dat het FBB dus verrekend moet worden. Deze keer volgt de fiscale administratie deze rechtspraak wel, zo blijkt uit een persbericht en een antwoord op parlementaire vraag (Vr. en Antw. Kamer 2020-2021, 55, nr. 036, blz. 201-203). En dat is goed nieuws als u een particuliere belegger bent met Franse dividenden.

Wat betekent dat nu in de praktijk?

Concreet betekent dit, dat u voortaan een verrekening kunt vragen van 15% FBB op dividenden van Franse oorsprong.

Procedure voor terugvordering

De procedure voor de terugvordering van het FBB is niet eenduidig en verschilt naar gelang de dividenden al dan niet in de aangifte personenbelasting opgenomen werden.

In tussentijd werd een circulaire gepubliceerd met het standpunt van de Belgische fiscus betreffende de mogelijkheden tot terugvordering van het FBB op Franse dividenden. In deze circulaire staat de Belgische administratie een verrekening van het FBB toe, maar slechts in welbepaalde gevallen. Zo kan de verrekening van het FBB momenteel enkel worden gevraagd door een bezwaarschrift in te dienen (binnen de 6 maanden na ontvangst van het aanslagbiljet) of door de verrekening te vragen via de aangifte personenbelasting.

De fiscus sluit expliciet de mogelijkheid tot ambtshalve ontheffing uit in haar circulaire. Ook indien men de dividenden niet heeft aangegeven in de aangifte personenbelasting in het verleden (bevrijdende roerende voorheffing) zou men geen teruggave kunnen vragen volgens deze circulaire. Men kan zich hierbij afvragen of deze beperkingen effectief terecht worden ingeroepen door de fiscus gelet op eerder vermelde rechtspraak.

Een analyse per dossier blijft bijgevolg nog steeds belangrijk.

Belasting wordt voordeliger

Dankzij deze evolutie worden Franse dividenden nu voordeliger dan Belgische. Het FBB staat immers een grotere verrekening toe (15%) dan de effectieve bronheffing in Frankrijk (12,8%). Vanaf nu houdt u dus na belasting in Frankrijk en België 74,12% netto over van het Franse dividend, waar dat vroeger slechts 61,04% was. Voor Belgische dividenden is dat 70%.

Dit voordelig regime zal hoogstwaarschijnlijk wel maar van korte duur zijn. Er is namelijk een nieuw dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk in de maak en daarin zal de verrekening van het FBB geschrapt worden.

Ontving u Franse dividenden of zal u er ontvangen? U doet er goed aan uw persoonlijke situatie te laten analyseren. De administratieve termijnen om de teruggave te vragen blijven immers lopen. Ann Lettens en Laura Meert helpen u graag.

Dividenden opnemen in de aangifte of niet? Lees er hier meer over.

Neem contact op met één van onze experten

An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact