Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Pensioen #Nederland

Dubbele belasting van aanvullend pensioen uit Nederland definitief weggewerkt

dinsdag 22/02/2022
Dubbele belasting van aanvullend pensioen uit Nederland definitief weggewerkt

Belgen die tijdens hun professionele loopbaan in Nederland een aanvullend pensioen (tweede pijler) opbouwden, ontvangen bij hun pensionering vanuit Nederland een aanvullend pensioen. Er bestond discussie over wie die uitkering mocht belasten. Dat leidde al eens tot een dubbele belasting. Een nieuwe wet schept klaarheid.

Nederlandse belasting bij de opbouw

In het verleden werden Nederlandse pensioenen geacht belast te zijn bij de opbouw. De uitkering kon dan niet progressief belast worden in België. Pensioeninkomsten werden belast aan een tarief van 3% van het zogenaamde ‘vrijgegeven kapitaal’. De Nederlandse WAP-wet wijzigde die belastbaarheid en stelde de Nederlandse pensioenopbouw met ingang van 2004 vrij.

De Belgische belastingadministratie redeneerde vervolgens dat uitkeringen vanaf 2004 niet langer fiscaal gunstig belast konden worden aan 3%, maar dat ze onderworpen waren aan de progressieve tarieven. België keek bij de belasting van de uitkering niet naar het tijdstip van opbouw, met name voor of na 2004. Die retroactieve toepassing door België van de WAP-wet was het onderwerp van een aantal gerechtelijke uitspraken.

Wet van 21 januari 2022 klaart het uit

De Belgische Wet van 21 januari 2022 klaarde de aanslepende onduidelijkheid over het Nederlands aanvullend pensioen uit. Ze zegt dat periodieke uitkeringen van collectieve aanvullende pensioentoezeggingen (tweede pijler) afkomstig uit Nederland en waarvan de opbouw aanleiding heeft gegeven tot ‘fiscale faciliëring’, eenduidig als aanvullend pensioen beschouwd moeten worden.

Wat is fiscale faciliëring?

‘Fiscale faciliëring’ betekent dat bij de opbouw van het pensioen in Nederland fiscale voordelen zijn toegekend in hoofde van de Belgische genieter van de latere uitkeringen. Deze pensioenuitkeringen zijn in België onderworpen aan het progressief tarief van de personenbelasting.

Die eenduidige kwalificatie als pensioen heeft tot gevolg dat enkel België bevoegd is om deze uitkeringen te belasten op basis van het afgesloten dubbelbelastingverdrag tussen België en Nederland. Nederland moet zich onthouden van belastingheffing.

Hoe kan u de Nederlandse belasting terugvragen?

  • Werd op de ontvangen pensioenuitkeringen gedurende het kalenderjaar 2021 Nederlandse loonbelasting ingehouden? Dan kan u die vanaf 1 maart 2022 via een Nederlandse aangifte inkomstenbelasting terugvragen.

  • Werd op de ontvangen pensioenen met betrekking tot kalenderjaar 2022 Nederlandse loonheffing ingehouden? Dan kan u die vanaf 1 maart 2023 via een Nederlandse aangifte terugvragen.

  • Voor bedragen ingehouden voor inkomstenjaar 2022 kan u nu al een voorlopige teruggave vragen. U moet wel in 2023 nog een Nederlandse aangifte indienen.

  • Om de inhouding van Nederlandse loonbelasting op toekomstige pensioenuitkeringen uit Nederland te stoppen, moet u een ‘Vrijstelling van loonbelasting/premie volksverzekeringen’ aanvragen.

Hebt u hier vragen over? Indien u wenst, bieden we samen met onze Nederlandse collega’s de nodige ondersteuning. Neem gerust contact op.

 

Neem contact op met één van onze experten

An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact
Stephanie Seré

Stephanie Seré

Manager Tax & Legal

Contact