Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw Advies #Corona #Btw

Door sluiting of daling in klanten gaan er bederfbare goederen verloren, wat met btw?

donderdag 19/03/2020
Bederfbare goederen

Indien u handelt in bederfbare zaken zoals bloemen, etenswaren, … dan is het mogelijk dat u door ofwel de sluiting van uw zaak ofwel door de aanzienlijke daling in uw verkoop, een deel van uw voorraad verliest door bederf.

Kan dit problemen geven bij een latere btw-controle? In principe kan de controleur bewijs vragen van de vernietiging/het weggooien omdat alles wat een handelaar aankoopt, behoudens tegenbewijs, wordt geacht verkocht te zijn (met btw). De btw- administratie heeft zich in het verleden al vrij tolerant opgesteld indien het gaat om bederfbare waren die worden vernietigd/weggegooid. Wanneer zij de periode maart – april 2020 zullen controleren, zullen zij o.i. wel begrip opbrengen indien er meer dan normaal moest worden vernietigd of weggegooid.

Om u op dergelijke toekomstige vragen voor te bereiden kan u wel zorgen dat er bewijskrachtige stukken zijn, vb. foto’s van bedorven waren, eigen lijsten van weggegooide goederen, …In de gevallen waar contractuele schadevergoeding kan geëist worden of een schadevergoeding gevraagd wordt van een verzekeringsmaatschappij zullen de documenten die in dit kader opgemaakt worden ook nuttig kunnen gebruikt worden.

De overheid overweegt ook hier een steunmaatregel toe te kennen.

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.

Laatste update: 30/04/2020

Neem contact op met één van onze adviseurs
Bert Derez
Bert Derez
Partner Tax & Legal Services
Karolien Vanmeerhaeghe
Karolien Vanmeerhaeghe
Senior Manager Tax & Legal Services