Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain & Operations #Logistiek

Supply Chain door de bril van Douglas Kent

maandag 13/09/2021
Douglas Kent

We mogen niet elke dag op de (virtuele) koffie bij Douglas Kent, Executive Vice President van de ASCM. Maar voor Moore maakte hij graag tijd vrij om zijn visie op de Supply Chain van de toekomst te belichten.

De visie van Douglas Kent op de toekomst van Supply Chains

Sinds een half jaar is Douglas Kent Executive Vice President van de ASCM, inclusief de Noord-Amerikaanse afdeling en de internationale partners. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de business intelligence en solutions architecture, vooral voor zakelijke klanten. Dat maakt hem de geknipte persoon voor een verhelderend gesprek rond de Supply Chain evoluties en het belang van de ASCM-certificatie in die context.

Hoe heeft de Coronacrisis het Supply Chain landschap veranderd?

Douglas Kent: “De crisis had zowel goede als slechte kanten. Het voordeel van de pandemie is dat iedereen nu weet dat Supply Chains bestaan én belangrijk zijn. Het hamstergedrag deed mensen beseffen dat de Supply Chains het kloppend hart van de industrie vormen. Tegelijk heeft de crisis pijnlijk duidelijk gemaakt dat de meeste van onze Supply Chains niet sterk of flexibel genoeg zijn om zo’n reeks aanhoudende verstoringen het hoofd te bieden. Dat zien we momenteel weerspiegeld in het aanhoudende tekort aan bepaalde goederen en de explosief stijgende transportkosten.”

Wat zijn – volgens ASCM – de grootste uitdagingen voor bedrijven na de crisis?

“De grootste uitdaging is wel om toeleveringsketens voldoende veerkrachtig maken. Uit een recente studie die ASCM heeft gesponsord, blijkt dat een gebrekkig inzicht in de Supply Chain zowel de strategische als operationele veerkracht heeft verzwakt. Als we kijken naar de verschillende niveaus van de Supply Chain binnen het SCOR-model (Supply Chain Operations Reference), stellen we vast dat in niveau 1 de zichtbaarheid nog wel meevalt, maar vanaf niveau 2 wordt dat slechter tot zelfs niet-bestaand. De relatie met de leverancier is dus een werkpunt. Ook de zin voor duurzaamheid ontbreekt nog te vaak in de toeleveringsketen.”

Betekent dat ook dat bedrijven nu anders naar hun Supply Chain kijken?

“Voordat COVID-19 toesloeg, waren bedrijven vaak enkel gefocust op kostenbesparingen. Ze waren vooral bezig met hun ‘bottom line’. Vandaag merken we dat bedrijven zich steeds meer richten op hun ‘top line’. De C-suite houdt duidelijk meer rekening met de Supply Chain. Veerkracht in de Supply Chain is niet langer een ‘nice to have’ maar een ‘musthave’.”

Welke rol spelen ASCM en meer bepaald de APICS-certificaties binnen die evolutie?

“ASCM wil Supply Chain professionals de weg wijzen naar succes binnen hun organisatie. We proberen ook gesprekken op te zetten tussen bedrijven en academici, met als resultaat een meer succesvolle ontwikkeling van medewerkers.”

Welke vaardigheden hebben mensen nu precies nodig om goed te gedijen in de Supply Chain. En hoe helpt de ASCM-certificering daarbij?

“Bij ASCM denken we dat de beste Supply Chain professional een ‘T-vormig’ individu is. De dwarsbalk van de T bestaat uit een brede kennis van de volledige Supply Chain. ASCM biedt het Principles-programma of het CPIM Part 1 om een volledig begrip te krijgen van de Supply Chain in zijn totaliteit. De diepte van de T wordt gevormd door een diepgaande kennis van een bepaald gebied. Dat kan je bereiken via APICS-certificaties. Binnen ASCM blijven we de focus leggen op de vorming van dit T-vormig individu. Aansluiten als lid bij de ASCM-gemeenschap helpt ook om de dwarsbalk op lange termijn goed te ontwikkelen.”

Wanneer moeten Supply Chain professionals overwegen om zich te laten certificeren?

“Uiteraard varieert het antwoord op die vraag. ASCM wil een ‘thuis’ zijn voor het leven. Vanaf het moment dat mensen gaan studeren tot het eind van hun carrière. We streven er ook naar om van de Supply Chain een haalbaar en interessant carrièrepad te maken. Maar mensen zien een APICS-certificatie ook als een streepje bij op hun gordel. Supply Chain professionals beschouwen zo’n certificatie vaak als een stap vooruit in hun carrière. Dat weerspiegelt zich ook in hun salaris, zo bleek uit onze jaarlijkse studie over de salarissen van gecertificeerde professionals.”

Hoe blijft ASCM – samen met zijn leden – op de hoogte van de nieuwste Supply Chain trends en ontwikkelingen op Supply Chain vlak?

“Dat doen we door het Research Innovation and Sensing Committee te organiseren. Leden en academische professionals bespreken er de nieuwste trends in Supply Chain. Die input gebruiken we om onze community te informeren, maar ook voor onze eigen leerontwikkeling. Verder organiseren we de JTA's (Job Task Analysis). Die helpt ons om de dagelijkse activiteiten van een Supply Chain professional in de praktijk goed te begrijpen.”

Heb je nog advies voor mensen die in een Supply Chain functie willen stappen?

“Deze snel veranderende omgeving kent een hoog verloop. Toch wordt het Supply Chain vak steeds aantrekkelijker, aangezien bedrijven nu beseffen dat ze een veerkrachtige en sterke Supply Chain nodig hebben. Supply Chain professionals maken tegenwoordig deel uit van de C-suite. Dat alleen al zou voldoende moeten zijn om een Supply Chain carrière te ambiëren. Er is op dit moment ook een grote behoefte aan talent. De vraag is veel groter dan het aanbod. Dat creëert uiteraard opportuniteiten voor mensen die in het vak stappen. En zoals al aangehaald, zijn wij er rotsvast van overtuigd dat vooral een ‘T-vormig’ individu uitstekend zal functioneren in een Supply Chain functie en daar zijn carrièredoelen kan waarmaken.”