Overslaan en naar de inhoud gaan
#Vlaanderen #Kmo #Europa #Brussel #Wallonië #KBO

Afschaffing beroepsbekwaamheid in Vlaanderen: de gevolgen op een rijtje

dinsdag 30/01/2018
Abolition of professional competence in Flanders

Volgens de vestigingswetgeving, zoals die momenteel in België/Vlaanderen van toepassing is, moet elke kmo, natuurlijke persoon of rechtspersoon die een handelsactiviteit wenst uit te oefenen, de nodige ondernemersvaardigheden bewijzen, zijnde basiskennis bedrijfsbeheer en in het geval van een gereglementeerd beroep een specifieke beroepsbekwaamheid. Dat is in tegenstrijd met Europese regelgeving die stelt dat elke Europeaan op een gelijke basis een onderneming moet kunnen starten in elke lidstaat. Een aantal gereglementeerde beroepen werden daarom afgeschaft.

Vanaf 1 januari 2018 worden een aantal gereglementeerde beroepen (met uitzondering van de bouwsector en de gereglementeerde activiteit van frigorist-installateur) afgeschaft. De afschaffing geldt enkel voor Vlaanderen. [1] 

Dit is van toepassing voor volgende beroepsbekwaamheden:

  • slager-groothandelaar
  • droogkuiser-verver
  • restaurateur/traiteur-banketaannemer
  • brood- en banketbakker
  • kapper
  • schoonheidsspecialist
  • masseur
  • voetverzorging
  • opticien
  • dentaaltechnicus
  • begrafenisondernemer
  • beenhouwer-spekslager
  • en de gereglementeerde activiteiten met betrekking tot fietsen en motorvoertuigen 

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in het Waalse Gewest blijft de vestigingswetgeving nog steeds van toepassing. Dit geldt dus ook voor de gereglementeerde activiteiten die in Vlaanderen werden afgeschaft. Bij gebrek aan consensus tussen de Gewesten over een nieuw criterium bepaalt het adres van de maatschappelijk zetel of het domicilieadres of een onderneming de beroepskennis dient aan te tonen.

Voorbeeld

Een onderneming met maatschappelijke zetel in het Brussels Hoofdstedelijk gewest doch waarvan het adres van de vestigingseenheid gelegen is in Vlaanderen zal nog beroepskennis dienen aan te tonen. Een onderneming die haar maatschappelijke zetel heeft in Vlaanderen doch later verhuist naar het Waalse Gewest zal vanaf dat moment de beroepskennis dienen aan te tonen.

Een handige tip:

Voor de handelaars- en  proefrittenplaten wordt er niet langer gekeken naar de combinatie van beroepswerkzaamheid met nacebel codes. Enkel de nacebel codes zullen van belang zijn. Elke onderneming moet nog wel steeds de basiskennis van bedrijfsbeheer voorleggen en dit in dit geldt voor de 3 gewesten. Voor Vlaanderen zal het bedrijfsbeheer normaliter met ingang van 1 september 2019 afgeschaft worden.

In de situatie waarin de beroepsbekwaamheid  door een aangestelde van de onderneming is bewezen, is de naam van de aangestelde, die tevens de verantwoordelijkheid draagt voor de technische uitvoering van de werken, in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) gekoppeld aan de onderneming. De naam van de aangestelde blijft ook na de afschaffing van de beroepsbekwaamheid in de KBO gekoppeld aan de onderneming en misschien is dat niet wat de ondernemer wenst. Hiervoor dient een dossier ingediend te worden bij het ondernemingsloket.  

 

[1] 2017-07-14 - Besluit van de Vlaamse Regering tot opheffing van koninklijke besluiten betreffende de beroepsbekwaamheden van slager-groothandelaar, droogkuiser-verver, restaurateur of traiteur-banketaannemer, brood- en banketbakker, kapper, schoonheids-specialist, masseur, voetverzorging, opticien, dentaaltechnicus, begrafenisondernemer, beenhouwer-spekslager en met betrekking tot de uitoefening van zelfstandige activiteiten met betrekking tot fietsen en motorvoertuigen. 

Neem contact op met één van onze experten

Tanja De Naeyer

Tanja De Naeyer

Senior Manager Tax & legal services

Contact
Bert Lutin

Bert Lutin

Partner Tax & Legal Services

Contact