Overslaan en naar de inhoud gaan
#Pers #Corporate Finance #M&A

35% van alle mid-market M&A-deals zijn grensoverschrijdend, blijkt uit wereldwijd onderzoek

donderdag 28/03/2024

De gemiddelde waarde van internationale M&A deals in het mid-market segment is € 47 miljoen, een stijging van 12% in de afgelopen vijf jaar.

PERSBERICHT - Brussel, 28 maart 2024

In de afgelopen vijf jaar zijn er bijna 20.000 grensoverschrijdende fusies en overnames gerealiseerd met middelgrote bedrijven, die buiten hun eigen grenzen op zoek gaan naar groeimogelijkheden.

Deze resultaten blijken uit de nieuwste editie van het Moore Global Cross-border Mid-market M&A Compass, een studie die jaarlijks de gerealiseerde en aangekondigde M&A-transacties in dit belangrijke segment van de markt analyseert.

Het Compass-rapport wordt vandaag gelanceerd door Moore Global Corporate Finance in samenwerking met Vlerick Business School en omvat meer dan 40.000 aangekondigde transacties in 2023.

Resultaten van de studie

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

  • 35% van alle M&A-deals in het mid-market segment zijn nu grensoverschrijdend.
  • De gemiddelde dealgrootte van grensoverschrijdende mid-market transacties is gegroeid van € 42,4 miljoen in 2019 naar € 47,4 miljoen in 2023 - een stijging van 12%.
  • 62% van alle grensoverschrijdende fusies en overnames vond vorig jaar plaats in het mid-market segment.
  • Noord-Amerikaanse kopers staan in voor vier van de tien grensoverschrijdende deals in dit segment.
  • Meer dan de helft van de grensoverschrijdende transacties in het mid-market segment gebeurden in de sectoren IT en Healthcare.

"Grensoverschrijdende fusies en overnames zijn altijd complexer geweest dan binnenlandse deals, maar het Compass-rapport van dit jaar bevestigt het voortdurend strategisch belang ervan voor bedrijven die duurzaam willen groeien. Met onze brede ervaring en competentie zijn we als internationale corporate finance adviseurs in staat om cliënten te helpen bij elke grensoverschrijdende deal, startend van deal sourcing over de onderhandelingen en tot de structurering in alle complexiteit." - Philippe Craninx, voorzitter van Moore Global Corporate Finance

België is een netto-investeerder in cross-border Mid-market M&A. Het saldo van uitgaande versus inkomende overnames is +11: concreet werden in 2023 26 Belgische overnames in het buitenland en 15 buitenlandse overnames in België geregistreerd in het mid-market segment.

In euros betekent dit een positief saldo van meer dan € 467 miljoen (hoger bedrag geïnvesteerd in het buitenland dan omgekeerd). Wat betreft sectoren volgt België de internationale trends, met een focus op Healthcare en IT, maar opmerkelijk genoeg ook op Food & Beverage. De Verenigde Staten blijven zowel de belangrijkste doelmarkt als de voornaamste koper van Belgische bedrijven in het mid-market segment.

"Het grensoverschrijdende mid-market segment is een niche, maar uit de studie blijkt dit wel degelijk een essentieel deel van de totale fusie- en overnamemarkt met een eigen ontwikkeling. Net als andere segmenten werd de mid-market geconfronteerd met uitdagingen in 2023, waarbij dit segment stabieler bleek te zijn in termen van gemiddelde dealwaarde dan andere delen van de markt." - Kerstin Fehre, Professor Strategie aan Vlerick

Lees hier het volledige rapport hier.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • Philippe Craninx, Managing Partner Moore Corporate Finance - TEL: +32 2 204 41 66
  • Birgit Heymans, Marketing Director - TEL: +32 3 202 09 43

Over Moore Belgium

Moore Belgium is de grootste onafhankelijke accounting- en consulting dienstverlener in België met 4 key-centra in Antwerpen, Brussel, Gent en Kortrijk en is regionaal verspreid over Vlaanderen. Het bedrijf realiseerde in 2023 een omzet van € 174 miljoen met meer dan 1.500 medewerkers.

Moore Belgium ondersteunt als compagnon de route het groeitraject van kmo’s, Belgisch verankerde grotere ondernemingen en lokale overheden met diensten op het vlak van Accountancy, Audit, Business Analytics, Business Consulting, Corporate Finance, Grants & Incentives, Interim Management en Tax & Legal Services.  Als lid van Moore Global - één van de grotere accountancy- en consulting netwerken ter wereld - helpt Moore Belgium haar klanten bovendien in meer dan honderd landen.