Overslaan en naar de inhoud gaan

Life Sciences and Health

Biowetenschappen en gezondheid

De COVID-19-pandemie heeft de kwetsbaarheid van onze samenlevingen, economieën en gezondheidszorgstelsels blootgelegd en de noodzaak van een betere crisisparaatheid en -respons onderstreept. Om dit doel te bereiken en tegelijkertijd het industriële concurrentievermogen, de veerkracht en de welvaart van Europa te bevorderen, zijn duurzame langetermijnstrategieën en innovatieve oplossingen nodig. In de sectoren biowetenschappen en gezondheid gaat de aandacht onder meer uit naar gepersonaliseerde geneeskunde, digitale transformatie, virtuele zorg, AI-gestuurde gezondheid, immunotherapie, genbewerking, biofarmaceutica en duurzaamheid. In de agrovoedingssector ligt de nadruk op plantaardige alternatieven, voedselveiligheidstechnologie, precisielandbouw, duurzaamheid en transparantie van de toeleveringsketen. Regionale en nationale overheden en de Europese Commissie verstrekken subsidies om onderzoek en innovatie op deze gebieden te ondersteunen. Doe mee aan de ontwikkeling van oplossingen voor een betere toekomst.

Daarom hebben veel regionale en nationale overheden en de Europese Commissie een reeks subsidieprogramma's opgezet om projecten te ondersteunen en de risico's te verminderen.

Regionale subsidies in België

Sluiten

Openvouwen

In België zijn verschillende regionale programma's beschikbaar om onderzoek en innovatie te ondersteunen. Deze programma's worden beheerd door organisaties zoals VLAIO in Vlaanderen, Innoviris in Brussel en SPW Economie, Werkgelegenheid en Onderzoek in Wallonië.

In Vlaanderen kunt u ook rekenen op steun vanuit de speerpuntclusters en innovatienetwerken, zoals Flanders' FOOD en MEDVIA. Flanders' FOOD richt zich op innovatie in de agrovoedingsindustrie, terwijl MEDVIA samenwerking tussen de medische en onderzoekssector faciliteren om uitdagingen op het gebied van gezondheidstechnologie aan te pakken.

België neemt ook deel aan Eureka, een programma voor internationale samenwerking in O&O en innovatie, met inbegrip van netwerkprojecten en Eurostars.

Europese Subsidies

Sluiten

Openvouwen

Ontdek een reeks steunmogelijkheden die door de Europese Commissie of haar uitvoerende agentschappen worden beheerd, waaronder het vlaggenschipprogramma Horizon Europe ter ondersteuning van het onderzoek naar en de ontwikkeling van geavanceerde concepten en technologieën. Als u een zeer ambitieuze kmo bent, overweeg dan de programma's EIC Transition en EIC Accelerator, die bedoeld zijn voor individuele aanvragers.

HaDEA beheert het EU4Health-programma, dat tot doel heeft sterkere, veerkrachtigere en beter toegankelijke gezondheidssystemen op te bouwen om de gezondheidsproblemen op lange termijn aan te pakken, waaronder die van de COVID-19-pandemie. Daarnaast zijn er publiek-private partnerschappen, zoals Global Health EDC TP3 en Innovative Health Initiative (IHI) die het Horizon Europe programma aanvullen door wereldwijde uitdagingen op het gebied van Life Sciences & Health en agrovoeding aan te pakken die kritische massa en een langetermijnvisie vereisen.

Als u een kleiner consortium of een individuele aanvrager bent, kunnen de Knowledge and Innovation Communities (KIC's) van EIT Health een goede match zijn, omdat zij een aanpak met meerdere actoren aanmoedigen om meer impact te creëren.

Andere beschikbare Europese programma's zijn onder meer het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) om bedrijven te helpen met innovatie, ondernemerschap en regionale ontwikkeling.

Contacteer ons

Als u hulp nodig heeft bij het identificeren van steunmogelijkheden of het voorbereiden van subsidieaanvragen, zijn wij er om u te helpen. Stuur ons gewoon een e-mail en wij bieden u graag de ondersteuning die u nodig hebt.

Neem contact op met één van onze experten

Kelly-Jayne Aylward

Kelly-Jayne Aylward, PhD

Managing Partner Moore Grants & Incentives

Contact
Sonja Vancrayenest.jpg

Sonja Vancrayenest

Managing Partner Moore Grants & Incentives

Contact