Overslaan en naar de inhoud gaan

Data Science & Smart Tech

Datawetenschap en slimme technologieën

De integratie van slimme technologieën en data-gebaseerde oplossingen veranderen de manier waarop we omgaan met de wereld om ons heen en leidt tot het ontstaan van nieuwe markten en bedrijfsmodellen in diverse sectoren. Deze vooruitgang is essentieel voor een duurzame, digitale en geconnecteerde toekomst.

Onderzoek en innovatie spelen een cruciale rol bij het bereiken van deze doelstellingen, en er zijn verschillende subsidieprogramma's beschikbaar op regionaal, nationaal en Europees niveau om vooruitgang te ondersteunen op gebieden als slimme steden, industrie 4.0, gepersonaliseerde gezondheidszorg, energiebeheer en procesbeheer. Fundamentele technologieën zoals augmented & virtual reality, connectiviteit, cloudtechnologieën, IoT, 5G, fotonica, robotica, micro- en nano-elektronica, artificiële intelligentie, machine learning, statistiek, simulatie en soft sensing zijn essentieel voor deze vooruitgang.

Regionale subsidies in België

Dichtvouwen

Openvouwen

In België zijn verschillende regionale programma's beschikbaar om onderzoek en innovatie te ondersteunen. Deze programma's worden beheerd door organisaties zoals VLAIO in Vlaanderen, Innoviris in Brussel en SPW Economie, Werkgelegenheid en Onderzoek in Wallonië.

In Vlaanderen kunt u ook genieten van ondersteuning door de speerpuntclusters en innovatienetwerken, die bedrijven, onderzoeksinstellingen en de overheid samenbrengen om sectoroverschrijdende samenwerking in strategische domeinen te bevorderen. Deze speerpuntclusters zijn onder meer Catalisti, SIM, Flux50, VIL, Flanders' Food, Blauwe Cluster en MEDVIA, en integreren steeds meer slimme technologieën en data science in hun expertisedomeinen.

België neemt ook deel aan Eureka, dat via netwerkprojecten en Eurostars, internationale samenwerkingsmogelijkheden in onderzoek en innovatie biedt.

Europese subsidies

Dichtvouwen

Openvouwen

Ontdek een reeks steunmogelijkheden die door de Europese Commissie of haar uitvoerende agentschappen worden beheerd, waaronder het vlaggenschipprogramma Horizon Europe ter ondersteuning van geavanceerde concepten en technologieën. Als u een zeer ambitieuze kmo bent, overweeg dan de programma's EIC Transition en EIC Accelerator, die bedoeld zijn voor individuele aanvragers.

De EIT Digital Knowledge and Innovation Communities (KIC's) investeren in strategische gebieden om de marktintroductie en schaalvergroting van op onderzoek gebaseerde digitale technologieën (deep tech) te versnellen en richten zich op belangrijke maatschappelijke uitdagingen zoals digitale technologie, digitale steden, digitale industrie, digitaal welzijn en digitale financiën.

Het programma Digital Europe voorziet in strategische financiering ter ondersteuning van projecten op vijf belangrijke gebieden, waaronder supercomputing, artificiële intelligentie, cybersecurity, geavanceerde digitale vaardigheden en bevordering van het gebruik van digitale technologieën in de hele economie en samenleving via Digital Innovaiton Hubs.

Daarnaast vullen relevante Joint Undertakings (publiek-private partnerschappen) het Horizon Europe-kader aan door wereldwijde complexe uitdagingen aan te pakken die het best kunnen worden opgenomen door partnerschappen met industriële belanghebbenden met behulp van slimme technologieën en wetenschappelijke oplossingen.

Andere beschikbare Europese programma's zijn onder meer het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) om bedrijven te helpen met innovatie, ondernemerschap en regionale ontwikkeling.

Contacteer ons

Als u hulp nodig heeft bij het identificeren van steunmogelijkheden of het voorbereiden van subsidieaanvragen, zijn wij er om u te helpen. Stuur ons gewoon een e-mail en wij bieden u graag de ondersteuning die u nodig hebt.

Neem contact op met één van onze experten

Kelly-Jayne Aylward

Kelly-Jayne Aylward, PhD

Managing Partner Moore Grants & Incentives

Contact
Sonja Vancrayenest.jpg

Sonja Vancrayenest

Managing Partner Moore Grants & Incentives

Contact