Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Corporate Finance #Mergers & Acquisitions #Overname

Hoe zorgt u voor een vlotte integratie na een overname?

woensdag 16/11/2022
Integratie na overname wordt besproken.

Eens een overname is afgerond, begint het integratieproces. Een fase die wel eens onderschat wordt, maar nochtans cruciaal is voor het succes van uw overname.

Download e-book bedrijfsovername

Communication is key

Zorg voor duidelijke en transparante communicatie zowel binnen uw oude als uw nieuwe organisatie en naar de buitenwereld toe. Wellicht moeten processen en structuren aangepast worden. Bereid uw mensen daar goed op voor en begeleid ze daarin.

Gebruik de kennis uit uw due diligence

Een goed uitgevoerde due diligence zorgt niet alleen voor een correcte waardering en helpt u bij doelgerichte onderhandelingen, maar legt vaak ook aandachtspunten bloot die u in uw nieuwe onderneming moet opvangen. Neem die waardevolle kennis mee in het integratieproces. Start u met een nieuw team? Breng hen dan op de hoogte van alle nuttige informatie uit het voortraject van de overname.

Vergeet de mensen niet

Bij een overname gaan mensen altijd door een periode van onzekerheid. Wat gaat er veranderen? Zal de overname gevolgen hebben voor hun rol binnen de onderneming? Geef mensen zo snel mogelijk duiding en betrek hen bij de veranderingen. Change management verdient de nodige aandacht. Stel een persoon of team aan die het integratieproces van nabij opvolgt en eventuele gevoeligheden opvangt. Wees geduldig. Verandering en aanpassing aan een nieuwe situatie vragen tijd.

Fiscale impact bij een controlewijziging

Beschikt de vennootschap die u overneemt over tax assets zoals overgedragen fiscale verliezen, dan kunnen die bij een controlewijziging mogelijks volledig en definitief verloren gaan. Het is dus zeer belangrijk om bij een gewijzigd management aan te tonen dat de hoofdactiviteit van de overgenomen vennootschap na controlewijziging niet significant wijzigt en dat het personeelsbestand niet drastisch daalt.

Wilt u meer lezen over de verschillende stappen die komen kijken bij een bedrijfsovername? Download dan ons gratis e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact
Philippe Craninx

Philippe Craninx

Managing Partner Corporate Finance

Contact
Tom Vanraes

Tom Vanraes

Managing Partner Moore Law

Contact