Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Corporate Finance #Mergers & Acquisitions #Overname

Hoe schat u de waarde in van het bedrijf dat u overneemt?

maandag 14/11/2022
Hoe schat u de waarde van een bedrijf in?

U wil een onderneming overnemen aan de beste prijs. Maar hoe schat u de waarde in? Bij een waardebepaling tellen niet alleen objectieve factoren.

Download e-book bedrijfsovername

Naast de harde cijfers spelen subjectieve elementen een rol. Rekenen helpt en moet, maar is slechts een onderdeel van een professionele waardebepaling. Er bestaat niet zoiets als dé waarde van een bedrijf. Bovendien kijken verkoper en koper met een andere bril naar de waarde van de transactie. Over de prijs zal altijd onderhandeld moeten worden. Hoe u een bedrijf waardeert, verschilt naargelang u als kandidaat-koper een groot bedrijf bent, dan wel een kmo of buy-in manager.

Grotere kopers

Grotere bedrijven beschikken meestal over voldoende financiële en operationele middelen om een overname snel en efficiënt af te ronden. Ze hebben ervaring met dergelijke operaties en bepalen de prijs aan de hand van de klassieke modellen. Dat is doorgaans op basis van de rendementswaarde (EBITDA x multiplicator) of de Discounted Cash Flow-methode of op basis van de intrinsieke waarde (gecorrigeerd eigen vermogen).

Kleinere kopers

Voor een kmo-koper of een buy-in manager ligt de zaak helemaal anders. Een overname is uitzonderlijk. U zal al uw beschikbare middelen inzetten, aangevuld met bijkomend extern kapitaal. Uw financieringscapaciteit is belangrijk bij een overname en is voor een verkoper erg waardevolle informatie.

Kruip in de huid van uw overnamedoelwit

Als het bedrijf dat u wil overnemen in uitstekende financiële gezondheid is, kan u een constructie opzetten waarbij u de overname deels met eigen middelen financiert en deels via het bedrijf dat u van plan bent over te nemen. U kan de verwachte kasstromen inzetten om een lening af te betalen en putten uit de overtollige cash die in de onderneming zit die u koopt. Om correct in te schatten of dat mogelijk is, moet u de financieringscapaciteit nabootsen van het bedrijf dat u wil overnemen en dus als het ware in de huid van uw overnamedoelwit kruipen. U baseert zich daarvoor op alle info die u van de verkoper ontvangt.

Enkele aandachtspunten zijn daarbij belangrijk:

Check of het financieel plan goed uitgewerkt is zodat u beschikbare kasstromen relatief eenvoudig kan samenstellen. Het plan moet de groei van het bedrijf, de toekomstige investeringen en hun financieringen én de verwachte evolutie in netto werkkapitaal correct in rekening brengen.

Ook de structuur van de overname en de fiscaliteit spelen een belangrijke rol. Belastingen zijn immers kasuitgaven die u het best optimaliseert. Maak een onderscheid tussen interestbetalingen en kapitaalaflossingen. De interestlasten van een overnamefinanciering zijn – fiscaal gezien – kosten en zet u het best af tegen belastbare inkomsten. Kapitaalaflossingen zijn een loutere balansoperatie.

Doet u de overname via een (nieuwe) holding, dan boekt die vennootschap de interesten en kapitaalaflossingen. Maar het is wel de werkvennootschap die de opbrengsten voortbrengt. Die middelen kunnen daarna naar de holding doorstromen via bijvoorbeeld management- of bestuurdersvergoedingen die de holding aanrekent aan de werkvennootschap.

Als koper kan u ten slotte eventuele overtollige geldmiddelen op de balans aanwenden. Het gaat dan bijvoorbeeld om geldbeleggingen of op korte termijn vrijgemaakt werkkapitaal. Meestal gebeurt dat met een superdividend. Het grote voordeel: de financieringsgraad zakt, omdat de bank dergelijke fondsen als eigen middelen ziet.

 

Goed om te weten De financieringscapaciteit op zichzelf volstaat niet als waarderingsmethode. Er wordt immers alleen rekening gehouden met de beschikbare kasstromen gedurende de looptijd van een eventueel overnamekrediet. Er is geen aandacht voor de activawaarde van de onderneming of haar rentabiliteit.

Wilt u meer lezen over dit topic? Download hier ons e-book over bedrijfsovername.

Neem contact op met één van onze experten

Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact
Philippe Craninx

Philippe Craninx

Managing Partner Corporate Finance

Contact
Tom Vanraes

Tom Vanraes

Managing Partner Moore Law

Contact