Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Btw-advies #Autofiscaliteit #Voordeel Alle Aard (VAA)

Hoe berekent u het VAA van elektriciteitskosten en een laadpaal?

donderdag 25/03/2021
Hoe berekent u het VAA van elektriciteitskosten en een laadpaal?

Stelt u als werkgever kosteloos een elektrische of hybride auto ter beschikking voor persoonlijk gebruik, dan kan u daar de elektriciteitskosten voor het opladen van de elektrische batterij aan toevoegen.

De elektriciteit die u verstrekt, is inbegrepen in het voordeel van alle aard voor het persoonlijk gebruik van de bedrijfswagen. Hetzelfde geldt voor een oplaadpunt of laadpaal die u bij uw werknemer of bedrijfsleider thuis laat installeren. Er moet in beide gevallen geen bijkomend voordeel aangerekend worden.

Worden de elektriciteitskosten volledig privé gedragen, dan kan u als werkgever eventueel wel een terugbetaling doen via een forfaitaire onkostenvergoeding.

Overdracht laadpaal

De fiscus heeft in bepaalde gevallen besloten dat er geen extra voordeel van alle aard ontstaat wanneer de eigendom van een bij de werknemer of bedrijfsleider thuis geïnstalleerde laadpaal voor zijn elektrische wagen na afloop van de leasetermijn van 48 maanden kosteloos wordt overgedragen aan de werknemer of bedrijfsleider. De motivatie voor deze beslissing was de snelle technologische evolutie die laadpalen kennen en het feit dat het wellicht meer kost de laadpaal te verwijderen.

Wilt u graag meer weten over autofiscaliteit, download het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dimitri Lemeire

Dimitri Lemaire

Director Tax & Legal Services

Contact
Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Contact