Overslaan en naar de inhoud gaan
#Business Consulting #Supply Chain & Operations #Consulting

Deze top 10 Supply Chain trends houdt u best in de gaten

woensdag 09/02/2022
10 Supply Chain trends 2022

Ook het voorbije jaar was op zijn minst turbulent te noemen. En het ziet er niet naar uit dat de verstoringen in de keten minder zullen worden. Daarom kunnen we maar beter rekening houden met de risico’s van het Supply Chain vak. Volgende top tien Supply Chain trends bieden alvast een leidraad bij het uitstippelen van onze strategie.

Jaarlijks brengt de Association for Supply Chain Management de belangrijkste evoluties in het Supply Chain landschap in kaart. Als Premier Elite Channel Partner van ASCM delen we graag de inzichten van dit toonaangevende Supply Chain instituut.

De grote verstoringen van de voorbije jaren hebben bedrijven in elk geval grondig doen nadenken over hoe ze hun Supply Chain organiseren. Dat vertaalt zich in optimaliseringen met het oog op een grotere operationele efficiëntie, initiatieven om risico’s te verminderen en in een verbeten zoektocht naar manieren om competitiever te worden. Met tal van uitdagingen onderweg. Denken we maar aan de krapte op de arbeidsmarkt, de druk om op de digitale trein te springen en de nood aan een slimme sourcing.

Door nu al in te pikken op de volgende top tien Supply Chain trends van 2022, kunnen Supply Chain managers hun toeleveringsketen proactief optimaliseren en vorm geven aan een succesvolle, duurzame toekomst.

Versnelling in geavanceerde analyses en automatisering

Geavanceerde analyses zullen in een stroomversnelling terechtkomen. Zij kunnen helpen om de risico’s te mitigeren binnen een digitaal en flexibel netwerk. ASCM verwacht dat de implementatie van predictieve en prescriptieve analyses een enorme impact zal hebben, net als de verdere ontwikkeling van big data, algoritmen en robotica. Organisaties die erin slagen om die technologieën optimaal in te zetten, profiteren van een grotere zichtbaarheid en een datagedreven besluitvorming. Dat leidt op zijn beurt tot een hogere efficiëntie, voorspelbaarheid en winstgevendheid.

Strijd om Supply Chain talent

Voldoende Supply Chain talent in huis hebben is cruciaal om de toekomstige ontwikkelingen goed te ondersteunen. Medewerkers op alle Supply Chain niveaus moeten de nieuwe manier van werken omarmen. Daaraan moeten we de nodige training koppelen, met aangepaste beloningen. Het is ook belangrijk om nieuw talent aan te werven met sterke vaardigheden op het vlak van data-analyse. Bedrijven zullen ook creatief uit de hoek moeten komen, willen ze genoeg talent aantrekken en behouden om de Supply Chain noden goed te blijven invullen.

Op naar volledige visibiliteit

Om de torenhoge klanteneisen te blijven beantwoorden, wordt een doorgedreven visibiliteit binnen de keten noodzakelijk. Gelukkig is men steeds vaker bereid om te betalen voor maatschappelijk verantwoorde business processen. Dat kan een katalysator zijn om in ondersteunende technologieën te investeren. Zo verwachten klanten steeds vaker dat ze de herkomst van hun goederen kunnen nagaan. Via het Internet of Things zal real-time visibiliteit steeds vaker realiteit worden. Ga ook op zoek naar nieuwe business modellen en partnerships om die transparantie te verhogen.

Verdere opmars van e-commerce

De steile opmars van e-commerce illustreert misschien wel het best de enorme impact van de huidige ontwikkelingen op Supply Chains. Overal ter wereld zitten magazijnen overvol. Ook in de toekomst zullen e-commerce en omnichannel fulfillment de prioriteiten van organisaties bepalen. Enerzijds zullen ze bedrijven blijven uitdagen, op het vlak van netwerkefficiëntie bijvoorbeeld. Anderzijds creëren ze opportuniteiten om een competitief voordeel te creëren.

Nood aan veerkrachtige Supply Chains

Meer dan ooit is er nood aan veerkrachtige ketens. Die vereisen data-expertise, innovatieve oplossingen en een sterke samenwerking binnen complexe globale netwerken. Ga voor een goede risicospreiding op het vlak van leveranciers, productiecapaciteit en transportoplossingen. Bekijk ook wat alternatieve materialen en niet voor de hand liggende partnerships kunnen betekenen. Een veerkrachtig Supply Chain design wordt ook kritisch om sneller dan de competitie onverwachte gebeurtenissen te mitigeren, wat een betere klantenservice en een hoger marktaandeel kan opleveren.

Supply Chain wendbaarheid wordt sine qua non

Een grote Supply Chain wendbaarheid is cruciaal om te komen tot flexibele netwerken. Die zijn nodig om een treffend antwoord bieden op de veranderlijke klantvraag en de groeiende onzekerheden. De Supply Chain van de toekomst kan snel reageren op veranderingen, vertragingen en onverwachte gebeurtenissen. De boodschap is dan ook om – via variabele kostenstructuren – proactief te blijven zoeken naar manieren om de responsiviteit te verhogen. Ook een ingebedde innovatiecultuur is belangrijk om die zoektocht naar de juiste oplossingen voor de organisatie te blijven stimuleren.

Digitale Supply Chains zetten door

Digitale Supply Chains zijn een must om een grotere zichtbaarheid, veerkracht en wendbaarheid mogelijk te maken. Gedigitaliseerde netwerken maken gebruik van technologie om de workflow en datacollectie te verrijken. Die digitalisering heeft zowel een impact op de data-infrastructuur als op de medewerkers. Succesvolle gedigitaliseerde Supply Chains brengen grootschalige implementatie van sensoren via het Internet of Things met zich mee. Daar komen ook cloudgebaseerde netwerken en procesautomatisering bij kijken. Verder laat de adoptie van tools zoals blockchain, artificiële intelligentie en machinaal leren toe om betere beslissingen te nemen.

Cyberbeveiliging wordt cruciaal binnen digitale netwerken

Wereldwijd vormen cyberaanvallen een enorme bedreiging. Met de komst van digitale Supply Chains wordt cyberbeveiliging nog belangrijker. De explosie van data en datagedreven processen zorgt immers voor meer kwetsbare plekken binnen de organisatie. Doordat Supply Chain partners vaker geconnecteerd zijn, kunnen ze elkaar en hun klanten ongewild blootstellen aan privacy-issues, identiteitsdiefstallen of erger. We mogen ons dan ook verwachten aan meer samenwerking op het vlak van beveiliging van netwerken, toestellen en oplossingen. Verder zullen bedrijven steeds meer investeren in redundantie, firewalls, geavanceerde antihackingtechnologieën en de bijhorende training.

Klantgerichtheid centraal

Klantcentriciteit staat vandaag voorop bij Supply Chain professionals wereldwijd. De verwachtingen van de klant blijven maar stijgen en – zoals eerder aangehaald – staan mensen er steeds vaker op dat businesspraktijken ethisch en duurzaam zijn. Om die doorgedreven klantcentriciteit te kunnen garanderen, moeten we zorgen dat medewerkers nog meer crossfunctionele en analytische vaardigheden onder de knie krijgen. Zegevieren zullen dan ook de Supply Chains die de steeds hogere verwachtingen van hun klanten kunnen inlossen, en dat tegen de laagste kosten.

Kunstmatige intelligentie en machinaal leren als sleutelcomponenten

Kunstmatige intelligentie en machinaal leren zijn sleutelcomponenten voor tal van trends op deze lijst. Vaak vormen die de basis bij de integratie van mensen, processen en systemen binnen operationele omgevingen. De technologiegedreven evolutie naar Industry 5.0 zal ook steeds meer samenwerking vragen, tussen mensen én machines. Dat heeft een grote impact op Supply Chain functies zoals demand planning en fulfillment. Hoe meer machines leren, hoe beter ook de inzichten worden en hoe groter de transformatie, vooruitgang én het competitieve voordeel zullen zijn.

Hebt u vragen rond deze ontwikkelingen of wilt u uw kennis versterken? Neem contact met ons op. 

Neem contact op met één van onze experten

Joël Wijns

Joël Wijns

supply chain; sector life science

Contact
Virginie Philippart

Virginie Philippart

Sales & Marketing Officer

Contact