Overslaan en naar de inhoud gaan
#Corporate Finance #Tax & Legal #Mergers & Acquisitions #Overname

3 aandachts-
punten als u een bedrijf overneemt

maandag 07/11/2022

Overweegt u een bedrijf over te nemen, dan hebt u best wat huiswerk. Ga enkele zaken grondig na. Zo weet u precies welk soort bedrijf u koopt, hoeveel het waard is en hoe u de overname gaat financieren. Vermijd ook addertjes onder het gras en stel een waterdicht contract op.

Download het e-book

1. Is het bedrijf dat u wil overnemen in goede gezondheid?

Een boekenonderzoek of due diligence brengt de zaken naar boven die u als kandidaat-koper zeker moet weten. Het is een gedetailleerd onderzoek dat de risico’s en opportuniteiten van een bepaalde transactie in kaart brengt. Neem er de nodige tijd voor.

  • Naast financiële, fiscale of juridische analyses, onderzoekt u, afhankelijk van de situatie, best ook commerciële, arbeids, sociale, culturele, ESG en/of operationele elementen.
  • Een goed uitgevoerde due diligence draagt bij tot het welslagen van uw overname, want u kent de risico’s, de sterktes en de zwaktes van het bedrijf dat u wil overnemen.
  • Een boekenonderzoek versterkt uw onderhandelingspositie, want u hebt meer informatie en kan gerichter negotiëren.
  • Uw due diligence vergemakkelijkt het integratieproces achteraf. U beschikt over een soort handleiding en kent alle geïdentificeerde red flags waar u best rekening houdt bij het integratieproces.

2. Hoe schat u de waarde in van een bedrijf?

Bij een waardebepaling tellen niet alleen objectieve factoren. Naast de harde cijfers spelen subjectieve elementen een rol. Over de prijs zal altijd onderhandeld moeten worden.

  • Grotere bedrijven beschikken meestal over voldoende financiële en operationele middelen om een overname snel en efficiënt af te ronden. Ze bepalen de prijs doorgaans op basis van de rendementswaarde (EBITDA x multiplicator) of de Discounted Cash Flow-methode of op basis van de intrinsieke waarde (gecorrigeerd eigen vermogen).
  • Voor een kmo-koper of een buy-in manager ligt de zaak helemaal anders. Een overname is uitzonderlijk. U zal al uw beschikbare middelen inzetten, aangevuld met bijkomend extern kapitaal. Uw financieringscapaciteit is belangrijk bij een overname en is voor een verkoper erg waardevolle informatie.

3. Hoe financiert u een overname?

Ga voor een optimale financieringsmix. Naast een deel eigen middelen kan u bij de bank aankloppen. Er bestaan echter alternatieve pistes die de moeite lonen om te bekijken.

Vendor Loan of verkoperskrediet

In dit scenario zet de verkoper een deel van de prijs om naar een lening. De verkoper speelt voor ‘bank’ en geeft u een lening. Het verkoperskrediet staat bij de passiva op uw balans als koper.

Earn-Out

Kan het uitgestelde bedrag wijzigen naargelang de overeengekomen toekomstige resultaten, dan spreken we van een Earn-Out. Dit is een buitenbalansverplichting voor u als koper.

Mezzaninelening of achtergestelde lening

Een mezzaninelening is een hybride financieringsvorm die zich situeert tussen een bancaire financiering en (risico)kapitaal. Het is een achtergestelde lening zonder waarborgen die kenmerken van schuld en eigen vermogen combineert.

Cashflow van het bedrijf dat u overneemt

Als het bedrijf dat u wil overnemen in uitstekende financiële gezondheid is, kan u de overname deels via dat bedrijf financieren. U kan de verwachte kasstromen en aanwezige cash bij het overgenomen bedrijf laten doorstromen naar de kopende vennootschap. Om correct in te schatten of dat mogelijk is, moet u de financieringscapaciteit nabootsen van het bedrijf dat u wil overnemen. Een dergelijke financiering moet u wel altijd juridisch aftoetsen om te vermijden dat u zondigt tegen de wettelijke regels over ‘financial assistance’.

Wil u graag meer weten over het verloop van een overnameproces? Waarop u moet letten bij het opstellen van een overnamecontract? En of u beter aandelen of een handelsfonds overneemt? Download het e-book ‘Een bedrijf overnemen: een goede voorbereiding loont’.

Uiteraard kan u ons altijd contacteren met al uw vragen. We helpen u met plezier.

Neem contact op met één van onze experten

Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact
Philippe Craninx

Philippe Craninx

Managing Partner Corporate Finance

Contact
Tom Vanraes

Tom Vanraes

Managing Partner Moore Law

Contact