Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business & International Tax #Belastingen

Arrest Nederlands Gerechtshof verduidelijkt belastbaarheid van uw pensioen uit Nederland

dinsdag 25/04/2023

Het Nederlandse Gerechtshof in ‘s Hertogenbosch heeft de Nederlandse fiscus teruggefloten over het belasten van Nederlands pensioenuitkeringen bij een Belgische fiscale inwoner.

Heffingsbevoegdheid pensioen

Ontvangt u een pensioen uit Nederland en bent u fiscale inwoner van België? Dan wordt uw pensioen belast in uw woonstaat België. Dat is de algemene regel. Daar bestaat echter een belangrijke uitzondering op indien en voor zover voldaan is aan onderstaande drie voorwaarden:

  1. De betaalde pensioenbijdragen zijn in het verleden bij het bepalen van het in Nederland belastbare inkomen in aftrek gebracht of kwamen in Nederland in aanmerking voor fiscale faciliëring.
  2. De pensioenuitkeringen zijn in België niet tegen het progressieve tarief belast of zijn voor minder dan 90% in de belastingheffing betrokken.
  3. De jaarlijkse uitkeringen die voldoen aan (1) en (2), bedragen meer dan 25.000 euro bruto.

Belastingheffing pensioen Nederland-België

Vandaag neemt de Nederlandse administratie het standpunt in dat Nederland heffingsbevoegd is zodra het Nederlands pensioen fiscaal gefacilieerd is in Nederland (1) én het meer bedraagt dan 25.000 euro op jaarbasis (3). Is slechts een gedeelte van dat pensioen betrokken bij de Belgische progressieve heffing (2), dan houdt Nederland daar geen rekening mee.

Indien en voor zover

De vermelding ‘indien en voor zover’ bij de uitzonderingsvoorwaarden is belangrijk in dit verhaal. De voorwaarden moeten bekeken worden door een proportionele bril. Het deel van de Nederlandse pensioenuitkering dat in België wél aan de progressieve tarieven belast wordt, moet niet getoetst worden aan de grens van 25.000 euro (3).

Dat heeft tot gevolg dat Nederland slechts heffingsbevoegd is voor de Nederlandse pensioenuitkeringen die in Nederland fiscaal gefacilieerd zijn opgebouwd als het deel dat niet in de progressieve heffing van België betrokken is hoger is dan 25.000 euro.

Belastbaarheid Nederlandse pensioenuitkeringen moet strikter

Deze denkwijze heeft het Nederlandse Gerechtshof nu bekrachtigd. Het floot de Nederlandse fiscus terug bij het belasten van een pensioen opgebouwd in Nederland. Het Gerechtshof was van mening dat als basisregel geldt dat de heffingsbevoegdheid toebehoort aan de woonstaat. Terugverwijzen naar de bronstaat is een uitzondering. Die moet nauwkeuring omschreven zijn en is alleen in strikt omschreven gevallen toepasbaar. In dit concrete geval kreeg de belastingplichtige daarom gelijk. Nederland is slechts heffingsbevoegd indien en voor zover aan de drie voorwaarden voldaan is.

Het Gerechtshof voegt toe dat de tekst van de uitzonderingsbepaling ook onduidelijk is. De verdragsluitende staten moeten deze onduidelijkheid voor hun rekening nemen en ze mag niet ten nadele zijn van de belastingplichtigen.

Bent u een fiscale inwoner van België die een Nederlands pensioen ontvangt dat in Nederland belast wordt? Dan bestaat de kans dat dit niet helemaal juist verliep. Aarzel zeker niet om ons te contacteren. We bekijken dan samen uw concrete situatie in het licht van dit arrest.

Neem contact op met één van onze experten

An Lettens

An Lettens

Partner Tax & Legal Services

Contact