Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Corporate Finance #Mergers & Acquisitions

Aan welk type koper wil u uw bedrijf overlaten?

dinsdag 15/11/2022
Aan welk type koper laat u uw bedrijf over?

De zoektocht naar de ideale koper is belangrijk en bepaalt mee de hoogte van de verkoopprijs en hoe de overdracht aangepakt wordt.

Download e-book bedrijfsoverdracht

Welke soorten kopers bestaan er?

In grote lijnen zijn er drie types kopers:

Strategische kopers

Dat zijn sectorgenoten en aanverwanten zoals concurrenten die een mooie horizontale integratie voor ogen hebben. Of klanten of leveranciers die synergieën zien in een verticale integratie van hun waardeketen. Omdat deze kopers schaalvoordelen op het oog hebben, krijgt u van hen wellicht de hoogste prijs.

Financiële en institutionele kopers

Daartoe behoren private-equityspelers en family offices.

Management buy-out

In dit geval koopt de interne manager zich in het kapitaal in, al dan niet samen met een bijkomende (financiële) investeerder of management buy-in waarbij een externe manager zich inkoopt.

Grote versus kleine kopers

Naargelang uw koper een grotere groep of een kmo, dan wel een privépersoon is, ontstaan er wezenlijke verschillen in de manier waarop ze een overname aanpakken. In het bijzonder op het vlak van risicoperceptie, methodiek en waardering. 

Risicoperceptie

Het verschil in risicoperceptie beïnvloedt de manier waarop risico’s in de waardering gewogen worden.

  • De bekommernis van een grotere groep gaat over risico’s verbonden met wat gekocht wordt (activa en passiva), risico’s met mogelijke uitstraling naar andere groepsactiviteiten en risico’s verbonden met de reden waarom dit specifieke bedrijf gekocht wordt.
  • Een kleinere overnemer focust eerder op operationele risico’s die een rechtstreekse invloed hebben op de bedrijfsleiding en de winst.
Methodiek
  • Een grotere groep houdt bij de bepaling van zijn biedprijs in belangrijke mate rekening met een DCF-benadering (Discounted Cash Flow), een relatief ingewikkelde methode waarbij het vooropgestelde budget, met kasstromen, een essentieel maar niet altijd eenvoudig element is.
  • Een kleinere overnemer vertrekt vanuit een fundamenteel ander startpunt. Hij of zij moet de overnameprijs terugverdienen. Daarom focust dit type koper zich eerder op de beschikbare terugbetalingscapaciteit van de doelonderneming.
Waarde versus prijs
  • Een grotere groep zal vaak rekening houden met macro-economische ontwikkelingen en synergievoordelen.
  • Een privépersoon of kmo-overnemer vertrekt bij het bepalen van zijn bod van een relatief bescheiden groei en enkele persoonsgebonden effecten.

Wilt u meer weten over het overdragen van een bedrijf? Download dan ons gratis e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact
Philippe Craninx

Philippe Craninx

Managing Partner Corporate Finance

Contact
Tom Vanraes

Tom Vanraes

Managing Partner Moore Law

Contact