Overslaan en naar de inhoud gaan
#Supply Chain #Inventory #Proces Optimalisatie #Business Consulting

4 factoren om je voorraad- en bestelkosten te minimaliseren

dinsdag 23/04/2019
Stockroom

Sinds zijn ontstaan, is de Economic Order Quantity (EOQ) geëvolueerd naar een wijdverspreide methode om voorraadbeheer te optimaliseren.

Met EOQ (“formule van Camp”), kan je de optimale bestelhoeveelheid berekenen, met als objectief de voorraad- en bestelkosten te minimaliseren. EOQ gaat uit van een aantal assumpties. Zo zou bijvoorbeeld de vraag naar het product gekend en stabiel moeten zijn. Bij het implementeren van EOQ komen mogelijk nog een aantal andere factoren naar boven. Moore ziet nog een 4-tal vaak wederkerende factoren, en praktische tips om er mee om te gaan!

Voorraadrotatie

Case: voor lage-kost voorraadartikelen zou EOQ gewoonlijk een relatief hoge bestelhoeveelheid voorstellen, wat in uitzonderlijke gevallen aanleiding zou geven tot meerdere jaren voorraad. Dit is niet bepaald in lijn met de KPI’s en doelstellingen van goed voorraadbeheer.

Oplossing: het resultaat van de EOQ formule aftoppen op het verbruik van een bepaalde tijdsperiode (bijvoorbeeld 6 maanden of 1 jaar verbruik) is een praktische manier om de voordelen van EOQ snel en eenvoudig te behouden, zonder de theoretische extremen

Minimum afnamehoeveelheid (Minimum Order Quantity - MOQ)

Case: het resultaat van EOQ is een bestelgrootte van 100 stuks, terwijl de leverancier een minimale bestelhoeveelheid (MOQ, Minimal Order Quantity) toepast van 125 stuks.

Oplossing: vaak bestaat er maar een klein overall kostverschil tussen (de theoretisch berekende) EOQ  of een “afgeronde” EOQ  (bijvoorbeeld de MOQ van je leverancier). In ieder geval zal EOQ inzicht bieden in het totale kostenplaatje, op basis waarvan je kan bepalen of je al dan niet de MOQ ter discussie moet stellen bij je leverancier.

Verpakkingshoeveelheden

Case: het resultaat van EOQ is een bestelgrootte van 5 stuks terwijl een doos bestaat uit 8 stuks en een pallet uit 24 stuks.

Oplossing: probeer het resultaat van EOQ af te ronden op een pallethoeveelheid om de werking in het magazijn te optimaliseren. Als die te veel afwijkt, kan de dooshoeveelheid ook gebruikt worden.

Restricties door leverancier

Case: volgens EOQ zou een tweewekelijkse levering leiden tot optimale kosten, maar de leverancier kan slechts maandelijks leveren.

Oplossing: ga in overleg met de leverancier om deze restricties uit te klaren of bereken de bestelgrootte opnieuw rekening houdend met de restricties (bv: door in rekening te nemen welke extra kosten je leverancier zou aanrekenen voor kleinere, meer frequente leveringen, en op die manier een nieuw optimum te zoeken).

Neem contact op met één van onze adviseurs

Joël Wijns

Joël Wijns

Partner Business Consulting

Contact