Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Estate Planning

Welke regelingen kan u treffen als u kinderloos bent?

dinsdag 15/06/2021
Welke regelingen kan u treffen als u kinderloos bent

Bent u kinderloos en laat u geen langstlevende echtgenoot of wettelijk samenwonende partner na, dan verdeelt u uw vermogen zoals u dat wenst. Twee vaak gebruikte methodes zijn de schenking en het testament.

Schenking

Als u een deel van uw vermogen aan familie of vrienden schenkt tijdens uw leven, kunnen ze er al vroeger van genieten, misschien op een moment dat ze het echt kunnen gebruiken.

+ Fiscaal gezien liggen de tarieven van de schenkbelasting een pak lager dan die van de erfbelasting. Zeker wanneer u verdere familieleden of vrienden wenst te begunstigen, is dat een aanzienlijk verschil.

- Het nadeel van een schenking is dat ze onherroepelijk is, tenzij tussen echtgenoten. Krijgt u bijvoorbeeld achteraf ruzie met die persoon, dan kan u die schenking niet zomaar ongedaan maken. U moet bovendien goed nadenken of u het geschonken vermogen in de toekomst misschien zelf nog nodig zal hebben om in uw levensonderhoud te voorzien. Dat kan u wel opvangen door in de schenking ‘lasten’ of voorwaarden op te leggen aan de begunstigde, zoals een voorbehoud van vruchtgebruik, een optionele lijfrente of het dragen van eventuele medische kosten.

Testament

U kan familie of vrienden begunstigen na uw overlijden via een legaat in een testament. In dat geval gaat uw vermogen pas bij uw overlijden naar anderen.

+ Groot voordeel hier is dat u de controle behoudt over uw vermogen tijdens uw leven en dat u op elk moment uw legaat eenzijdig kan wijzigen.

- Nadeel hier zijn de tarieven van de erfbelasting. Zeker voor verre familie of vrienden zijn die hoog. In Vlaanderen kunnen ze oplopen tot 55% erfbelasting. In Wallonië en Brussel zelfs tot 80%.

Alle tarieven vindt u terug op onze website.

Vriendenerfenis aan 3% in Vlaanderen

Vanaf 1 juli 2021 treedt in Vlaanderen de zogenaamde ‘vriendenerfenis’ in werking. Dat betekent dat u in de toekomst in een testament één of meerdere goede vrienden of verdere familieleden kan aanstellen die van een bijzonder fiscaal regime genieten. U kan tot maximaal 15.000 euro van uw volledige erfenis toekennen aan een tarief van 3%. Informeer u grondig en win advies in om onaangename verrassingen te vermijden. In Wallonië en Brussel is dergelijke regeling niet voorzien.

Wil u graag meer weten over Estate Planning, download het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner Moore Law

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner Moore Law

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner Moore Law

Contact
Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact