Overslaan en naar de inhoud gaan
#Subsidie Advies #Corona #Subsidies #Brussel #Steunmaatregelen

Welke nieuwe steunmaatregelen zijn er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van kracht?

donderdag 07/05/2020
Welke nieuwe steunmaatregelen zijn er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het kader van de Coronacrisis heeft de Brusselse Regering op 30 april beslist om de economische maatregelen te versterken voor de sectoren die het zwaarst getroffen zijn. 

Finance & Invest.brussels zal een belangrijk rol spelen in de relance van de Brusselse economie en krijgt daarvoor een injectie van 160 miljoen euro. Twee derde hiervan zal in de komende vier jaar à rato van 26,4 miljoen per jaar door het Gewest ter beschikking worden gesteld. Daarnaast wordt een bijkomend bedrag van 40 miljoen euro vrijgemaakt, specifiek voor de zwaar getroffen horecasector. Niet alleen restaurants, cafés en hun toeleveranciers, maar ook hotels zullen ondersteund worden met leningen aan lage rentevoeten die binnen vijf jaar moeten worden terugbetaald. 

Bijkomend is de Brusselse regering overeengekomen over volgende additionele steunmaatregelen: 

  • Vervroegde vastlegging en vereffening van de economische expansiesteun, voor om het even welke activiteitensector. Eerder was reeds een soortgelijke maatregel genomen, enkel gericht op de horeca-, toerisme-, cultuur- en evenementensector.  

  • Het privéspaargeld mobiliseren door middel van een “proxi-lening” (1 miljoen euro) ten behoeve van financiering van KMO’s via een belastingkrediet op een of meer leningen die door een Brusselaar aan een KMO worden verstrekt. 

  • Ondersteuning van de activiteiten van coöperaties en van Smart (2 miljoen): de regering zal een lening tegen verlaagde rentevoet verstrekken aan loontrekkende ondernemers bij de activiteitencoöperaties op basis van een overeenkomst tussen Finance&invest en de desbetreffende coöperatie. Deze loontrekkende ondernemers komen namelijk niet in aanmerking voor de klassieke premies, omdat ze geen eigen BTW-nummer hebben.  

  • Toekenning van micro-kaskredieten voor zelfstandigen en ZKO’s: er werd beslist de microkredieten via BRUSOC te versterken met de toekenning van kaskredieten van maximaal 15.000 euro tegen een beperkt tarief, bestemd voor zelfstandigen, ZKO’s en organisaties van de sociale economie.  

  • De overheidssteun voor de werking van instellingen voor microkrediet zal verhoogd worden (500.000€) zodat deze tegen een beperkt tarief leningen kunnen toestaan om het werkkapitaal te versterken bij micro-ondernemers die hun activiteiten heropstarten. 

Vind een antwoord op al uw vragen over deze Coronacrisis in onze speciale FAQ.  

Laatste update: 07/05/2020

Neem contact op met één van onze adviseurs
Bart Wyns
Bart Wyns
Senior Manager Business Consulting